Naplata cestarine: Novi sustav vrijedan 570 milijuna kuna prilika je i za domaće tvrtke

Autor: Darko Bičak , 11. srpanj 2019. u 05:05
Sadašnji sustav naplate star je čak 48 godina
, Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Hrvatska će do sredine 2022. godine dobiti novi sustav naplate cestarina koji će se bazirati na beskontaktnim tehnologijama, a što će donijeti znatnije uštede u upravljanju autocestama od 13 milijuna kuna mjesečno te ubrzati protok prometa, posebice u turističkim špicama…

Hrvatska će do sredine 2022. godine dobiti novi sustav naplate cestarina koji će se bazirati na beskontaktnim tehnologijama, a što će donijeti znatnije uštede u upravljanju autocestama od 13 milijuna kuna mjesečno te ubrzati protok prometa, posebice u turističkim špicama.

Španjolski konzultanti

Naime, kako su jučer pojasnili u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, završena je prva faza projekta modernizacije naplate cestarina, odnosno napravljena je studija španjolske tvrtka IDOM te je provedena i anketa u Hrvatskoj o stavovima građana i struke o modernizaciji i restrukturiranju cestovnog sektora. Kako je pojasnio resorni ministar Oleg Butković, procijenjeno je da će projekt modernizacije koštati oko 570 milijuna kuna, od čega bi sama nabavka i implementacija nove opreme koštala oko 460 milijuna. Novi sustav naplate cestarina na autocestama će se temeljiti na kombinaciji naplate putem unaprijeđene verzije ENC-a i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka (ALPR). Posebni savjetnik ministra i glavni nositelj projekta Branimir Jerneić kazao je da su izrađivači studije posebno vodili računa o tome da smo turistička zemlja, te da nam gotovo 85 posto turista dolazi cestama. Sustav će, naveo je, biti interoperabilan s postojećim elektroničkim sustavima naplate u EU. Nakon početne implementacije na dionicama HAC-a i ARZ-a, očekuje se i uvođenje na dionicama privatnih koncesionara (Bina Istra i AZM). Odbačena je primjena sustava satelitskog praćenja, jer je procijenjeno da bi to bitno povećalu ulaganja. Uvođenje novog sustava bi trebalo donijeti velike uštede u odnosu na sadašnji sustav naplate koji obilježavaju visoki troškovi naplatnih mjesta, blagajnika, transporta gotovog novca i sl. Jerneić je najavio da blagajnike očekuje prekvalifikacija te ne očekuje da će se eventualni tehnološki višak brojati u desecima, a ne u stotinama radnika. Iako se radi o prijedlogu o kojem se tek treba izjasniti stručna javnost kroz naredna dva mjeseca, iz Ministarstva razmatraju mogućnost varijabilnih cijena, ovisno o ekološkim uvjetima vozila ili pak udarnih vikenda i opterećenja autocesta.

Međunarodni tender

“Radovi u implementaciji sustava započet će već iduće godine, a sustav bi trebao biti pušten u promet do turističke sezone 2022., kaže Jerneić. Prvi tenderi za implementaciju ovog sustava se očekuju na proljeće iduće godine, a ministar je istaknuo da vidi prostor i za mnoge domaće tvrtke koje imaju znanje i reference u ovom sektoru, iako će sam tender biti međunarodni po EU pravilima. Trenutačno u Hrvatskoj imamo u uporabi sustav naplate na autocestama star 48 godina, dok je ENC uveden 2006. i 40 posto ukupnog prihoda HAC-a i ARZ-a ostvaruje se putem njega. Očekuje se da bi novi sustav naplate bio optimalan kroz razdoblje od 15-ak godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close