Radni trening kao priprema za lakši ulazak na otvoreno tržište rada

Autor: Borivoje Dokler , 19. ožujak 2020. u 22:00
Tijekom razdoblja osposobljavanja inicira se i razvija komunikacija te ostvaruje suradnja s poslodavcima na tržištu rada/FOTOLIA

Aktivnosti se odvijaju u sigurnoj i poticajnoj radnoj okolini, što povećava šanse za pozitivne ishode.

Tijekom 2019. godine Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje započeo je provedbu pilot projekta pod nazivom “Program radnog treninga za osobe s invaliditetom na zaštitnim radnim mjestima u okviru zaštitnih radionica i integrativnih radionica u Republici Hrvatskoj”.

Projekt je usmjeren na razvoj i provedbu prilagođenog programa osposobljavanja za osobe s invaliditetom, koje su u Centru za profesionalnu rehabilitaciju procijenjene zapošljivima isključivo u zaštitnim radnim uvjetima te ne mogu obavljati svoje zanimanje u svim radnim operacijama koje zahtijeva radno mjesto.

Socijalna uključenost

“Aktivnosti su usmjerene na povećanje zapošljivosti i olakšavanje ulaska osoba s invaliditetom na tržište rada, te identificiranje radnih procesa i radnih operacija koje korisnik može raditi i biti u njima uspješan. Osim što ima značajan utjecaj na materijalnu egzistenciju, ima i izravan utjecaj na socijalnu uključenost osoba s invaliditetom i ujedno umanjuje rizik od siromaštva i marginaliziranosti, u skladu s općim ciljem projekta”, poručuju iz ZOSI-ja i ističu kako je ključni problem kojim se projekt bavi otežana zapošljivost osoba s invaliditetom, koje zbog težine oštećenja ili zdravstvenog stanja nemaju pristup otvorenom tržištu rada, ali su zapošljive u zaštitnim radnim uvjetima.

Otežan pristup tržištu rada uzrokuje njihovu dugotrajnu nezaposlenost, a time socijalnu isključenost i siromaštvo.

“Slabo sudjelovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom na tržištu rada, posljedica je težine samog oštećenja ili zdravstvenog stanja, nedostatka potrebnih znanja i vještina, uslijed neprilagođenih i neadekvatnih obrazovnih programa i programa osposobljavanja, ali i nepoticajne okoline. Stoga je ovim osobama ulaz u svijet rada onemogućen bez prilagođenog programa osposobljavanja, sustavne podrške i prilagođenih radnih uvjeta. Upravo su navedene potrebe okosnica projektnih aktivnosti, kojima se osiguravaju uvjeti za implementaciju primjerenih i prilagođenih programa osposobljavanja na zaštitnom radnom mjestu, u zaštitnim i integrativnim radionicama, što je korak prema razvoju sustavnih programa osposobljavanja za osobe s invaliditetom za rad u različitim djelatnostima, prilagođeni njihovim potrebama, uz edukaciju predavača, instruktora i mentora za rad s osobama s invaliditetom”, kažu u ZOSI-ju.

Uz samo osposobljavanje za rad, projekt osigurava provedbu stručne podrške prilagođene individualnim potrebama svakog korisnika projekta, s ciljem razvoja, održavanja ili povećanja individualne radne sposobnosti, posebno za samospoznaju, kognitivne sposobnosti, motoričke vještine, socijalne vještine i praktične životne vještine.

Također, osigurana je dostupnost dodatnih sadržaja kao što je rad na stjecanju radnih navika, razvoju ‘mekih vještina’ te individualni i grupni savjetodavni rad. Aktivnosti se provode s ciljem da kod korisnika očuvaju, razviju, poboljšaju ili obnove produktivnost i radnu sposobnost, da razvijaju njihovu osobnost te da omoguće ili osiguraju zapošljavanje.

“Uvjeti rada i radni postupci na zaštitnom radnom mjestu u okviru zaštitnih i integrativnih radionica optimalno su prilagođeni korisnicima koji imaju teškoće s radnom izdržljivošću, koji  osciliraju u radnom funkcioniranju te im je potreban veći opseg stručne podrške uz svakodnevno trajno praćenje u radu.

Zaštitno zapošljavanje priprema osobu za zapošljavanje na otvorenom tržištu i pruža joj podršku pri zapošljavanju. Tijekom cijelog razdoblja osposobljavanja, u trajanju od dvije godine, inicira i razvija komunikacija te ostvaruje suradnja s poslodavcima na otvorenom tržištu rada, kako bismo zajednički osigurali uvjete za olakšani pristup i održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu.

Trenutno je u projekt uključeno 26 korisnika, u zaštitnim radionicama URIHO i Lada d.d. u Zagrebu, Ustanovi DES u Splitu te integrativnim radionicama Znak tišine d.o.o. i Labtex d.o.o. iz Zagreba, te Hedoni d.o.o. u Križevcima”, ističu u ZOSI-ju. Zajednička je karakteristika svih korisnika, da se zbog težine invaliditeta ili zdravstvenog stanja ne mogu (još ili ponovno) zaposliti na otvorenom tržištu rada.

Nova znanja i vještine

Projekt im pruža mogućnost dvogodišnjeg osposobljavanja za obavljanje posla na određenom zaštitnom radnom mjestu, koje se procijeni i odabere kao najprimjerenije i u konačnici ih pripremi za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada ili zaštitnoj odnosno integrativnoj radionici koja je izvodila program.

Sudjelovanjem u projektu usvajaju nova znanja i vještine te radne i socijalne kompetencije koje su bitne za ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada.

“Aktivnosti se odvijaju u sigurnoj i poticajnoj radnoj okolini, uzimajući u obzir njihove individualne potrebe i sposobnosti, što povećava šanse za aktivno sudjelovanje i pozitivne ishode. Jedna od dodanih vrijednosti koja je iznimno važna u cijelom procesu jest da korisnici šire svoju socijalnu mrežu, postaju aktivniji članovi svoje zajednice, a sve to izravno utječe na povećanje njihove socijalne uključenosti”, zaključuju u ZOSI-ju.

Komentirajte prvi

New Report

Close