Sve više radnika nam dolazi iz dalekih zemalja, stručnjak objasnio zašto se Hrvati ne bi trebali bojati za svoja radna mjesta

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2022. u 08:44
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tijekom recesije nezadovoljstvo i manjak posla utjecali su na masovni odlazak kvalificirane radne snage.

Ekonomski analitičar Predrag Bejaković gostovao je u Dnevniku HTV-a i komentirao cijeni li se dovoljno radna snaga u Hrvatskoj.  Tijekom recesije nezadovoljstvo i manjak posla utjecali su na masovni odlazak kvalificirane radne snage. Danas su trendovi drugačiji – majstor se plaća suhim zlatom.

“U cjelini bilo je problema s cijenjenjem radnika, ali situacija se poboljšava. Nedostatak radnika na tržištu nedvojbeno pokazuje da će radnici postati cijenjena roba kao takva. Poslodavci moraju biti potpuno svjesni koliko im radnici trebaju jer bez njih nema poslova”, rekao je Predrag Bejaković u uvodu.

Interes mladih

Naglasio je kako je velik dio građana otišao u inozemstvo, ali to su ipak neki pozitivni trendovi u hrvatskom gospodarstvu. Rekao je kako se ne može “natjerati” mlađu populaciju na određenu vrstu poslova, ali može ih se informirati.

“Ako je poruka jasna, mladi vide korist od takvog zapošljavanja, gdje moraju biti svjesni da zapošljavanje u graditeljstvu ili automehaničarskoj radionici sigurno nije lagano, ono je jako zahtjevno”, dodao je.

“Ti radnici najčešće rade poslove koje naši radnici ne žele raditi”

Istaknuo je kako su radni bazeni u susjedstvu u velikoj mjeri ispražnjeni i sve više radnika dolazi u Hrvatsku iz dalekih zemalja.

“Ne moramo se bojati takvih radnika. Njihov broj je i dalje jako mali. Poteškoće bi mogle biti ako takvim radnicima Hrvatska bude odskočna daska za odlazak u zapadnu Europu. Moramo im pomoći da se što bolje snađu u Hrvatskoj. Treba biti svjestan da izgrađujemo društvo za sebe, ali i za njih istovremeno. Ti radnici najčešće rade poslove koje naši radnici ne žele raditi ili rade u vrlo malom obimu. Strah od padanja cijena rada ne postoji”, rekao je.

Smatra da je radnička strana puno bolja nego što je bila 50 godina, što se tiče pregovaranja.

“Treba stvarati povjerenje između radnika i poslodavca, što nije lako”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close