Rade u školama za sramotno malu plaću, a sada ih žele dodatno degradirati

Autor: Zvonimir Varga , 12. rujan 2020. u 09:48
Arhivska fotografija: Pixsell

Valja naglasiti kako su pomoćnici u nastavi definitivno zanemarena skupina.

Pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama i ove godine izloženi su nemaru nadležnih institucija. Osim što se sustav najčešće prema njima ponaša kao da ne postoje, Udruga pomoćnika u nastavi upozorava na novi problem. Naime, u pojedinim dijelovima Hrvatske asistentima su ponuđeni ugovori na samo 60 dana sa spornim člankom. Prema tom članku, u slučaju izvanrednih okolnosti (npr. prekid rada zbog štrajka zaposlenika škole, epidemiološka situacija izazvana koronavirusom i sl.), s radnikom će se odmah raskinuti Ugovor o radu.

– Znači li to da osim što potpisujemo Ugovor o radu, odmah u startu potpisujemo i otkaz?!?, s pravom se pitaju u Udruzi te naglašavaju:

– Ne zaboravimo, za vrijeme štrajka tijekom 2019. godine nijedan djelatnik škole nije bio pod prijetnjom otkaza, ali pomoćnici u nastavi će uslijed navedenih neplaniranih okolnosti među kojim su i štrajk, Covid i sl., dobiti otkaz. Dok su nastavni djelatnici dobili povećanje plaće, neki su pomoćnici ostali bez dijela plaće ovisno koliko je trajao štrajk u tome gradu odnosno županiji.

Pitaju li se nadležni što će biti s djetetom ako njegov asistent dobije otkaz zbog ‘izvanrednih okolnosti’?

Valja naglasiti kako su pomoćnici u nastavi definitivno zanemarena skupina. Plaća im je jedva veća od 2.000 kuna, u medijima ih se potpuno zanemaruje. Takvi uvjeti, ali i druge nepovoljne okolnosti nisu dobre za djecu s poteškoćama, jer im ne mogu pružiti kvalitetno i dugoročno obrazovanje s adekvatno tretiranim pomoćnikom u nastavi. S obzirom na to da ovakav posao zahtijeva izuzetnu posvećenost i strpljivost prema djeci, bitno je da se apel Udruga pomoćnika u nastavi shvati ozbiljno.

Dragi članovi,

osim što brojimo probleme oko samih natječaja za pomoćnike u nastavi koji su se pojavili na Hrvatskom…

Objavljuje Pun-Hr Udruga pomoćnika u nastaviPetak, 11. rujna 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close