Računica je jednostavna: Oročeni novac masovno se prebacuje na tekuće i žiroračune

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2018. u 12:07
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Klasična štednja je krajem ožujka iznosila 195 milijardi kuna, gotovo je četiri milijarde kuna manja nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u ožujku 2016. bila veća sedam milijardi kuna i iznosila je 202 milijarde kuna.

Novac koji građani i tvrtke drže na tekućim i žiroračunima buja po stopama koje analitičari nazivaju povijesnima, a i dalje će obarati rekorde.

Takva su očekivanja i prognoze za ovu godinu. Depozitni novac, onaj na tekućim i žiroračunima, u ožujku je u odnosu na isti lanjski mjesec porastao za 27,8 posto, što je rast od 16,6 milijardi kuna i ukupno sada iznosi 76 milijardi kuna.

Klasična štednja je krajem ožujka iznosila 195 milijardi kuna, gotovo je četiri milijarde kuna manja nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u ožujku 2016. bila veća sedam milijardi kuna i iznosila je 202 milijarde kuna.

Događa se to zato što štediše zbog niskih kamata na oročenu štednju s kojih još i država odnese 12 posto poreza plus pripadajući prirez porezu na dohodak, preusmjeravaju novac na tekuće i žiroračune, piše Slobodna Dalmacija.

Prosječna kamata na oročenu kunsku štednju iznosila je u veljači 0,67 posto, a na oročenu deviznu štednju 0,54 posto, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB). Obje stope su ispod jedan posto zaronile tijekom 2016. godine.

S obzirom na toliki pad kamata, koje su početkom krize bile iznad razine od pet posto, građani i poduzetnici novac radije drže na tekućim i žiroračunima. Sredstva na štednim, tekućim i žiroračunima su kompletno osigurana u iznosima do 100.000 eura.

"Već nekoliko godina kućanstva i poduzeća stavljaju novac na a vista depozite, i to zbog pada kamatnih stopa na oročene depozite, ali i uvođenja oporezivanja primitaka na kamate od depozita, od kada vidimo trend rasta a vista depozita. Može se očekivati da će se taj trend preokrenuti s normalizacijom kamatnih stopa u međunarodnom okuženju, prije svega kada Europska središnja banka krene povlačiti monetarne stimulanse i podizati ključne kamatne stope na povijesno uobičajene razine, a krajem ove godine mogla bi povući dio nekonvencionalnih monetarnih stimulansa.
Prvi rast ključnih kamatnih stopa možemo očekivati sredinom iduće godine. Trebat će neko vrijeme da se taj rast preslika na domaće tržište", objašnjava Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP Splitske banke.

Komentari (16)
Pogledajte sve

https://www.youtube.com/

<span style=”color: #000000; font-size: 10pt; font-family: Arial;” data-sheets-value=”{"1":2,"2":"Ako ste zainteresirani za sportsko natjecanje, preporučujem da pokušate početi klađenje na sport ovdje 111111, tako da možete imati puno novca. Dugo sam koristio ovo mjesto kao drugi posao"}” data-sheets-userformat=”{"2":513,"3":{"1":0},"12":0}”>Ako ste zainteresirani za sportsko natjecanje, preporučujem da pokušate početi klađenje na sport ovdje </span><span style=”color: #000000; font-family: Arial; font-size: 10pt;” data-sheets-value=”{"1":2,"2":"sportske kladionice slovenija"}” data-sheets-userformat=”{"2":4242,"4":{"1":2,"2":13228792},"7":{"1":[{"1":2,"2":0,"5":{"1":2,"2":0}},{"1":0,"2":0,"3":3},{"1":1,"2":0,"4":1}]},"10":2,"15":"Arial"}”>sportske kladionice slovenija </span><span style=”color: #000000; font-family: Arial; font-size: 10pt;”>, tako da možete imati puno novca. Dugo sam koristio ovo mjesto kao drugi posao</span>


Zato postoji inozemstvo. Ovdje držim toliko da mi je tekući na nuli.

Sada već i kripto valute izgledaju primamljivo nego da imaš novac u Hrvatskoj.

Pohlepni krpelji.


ja imam i mogu ti reci da uz osnovno znanje tehnicke alalize se moze biti u finom plusu

sva sreća pa nemam novaca a i plaća mi kasni…

New Report

Close