Pusić i Vrdoljak na Zakon o porezu na dohodak: To je udar na srednji sloj!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2013. u 12:27
Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak kojim se uz ostalo predlaže uvođenje obveze podnošenje godišnje porezne prijave za fizičke osobe koje u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak, na što su svoje rezerve iznijeli prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, oboje iz redova Hrvatske narodne stranke.

Pusić i Vrdoljak smatraju da bi prihvaćanje Vladina prijedloga bio udar na srednji sloj koji je motor društva te upozoravaju da nisu na vrijeme i primjereno obavješteni o Vladinu prijedlogu.

Predstavljajući prijedlog zakona, ministar financija Slavko Linić podsjetio je da se trenutno drugi dohodak oporezuje stopom od 25 posto, a prema Vladinu prijedlogu oporezivao bi se s 12 posto, 25 ili 40 posto, ovisno o iznosu.

Linić je pri tome spomenuo menadžere u trgovačkim društvima, posebno u poslovnim bankama koji su, kako je rekao, nagrade i bonuse prikazivali kao drugi dohodak i na to plaćali porez od 25 posto, iako su ti bonusi bili višestruko veći od njihovih plaća.

Kao primjer naveo je i profesore i doktore koji ostvaruju više dohodaka, primjerice na fakultetima i u bolnicama.

Pusić je izrazila rezervu, jer bi, kako je rekla, Vladin prijedlog mogao imati konzekvence za srednji sloj, odnosno građane s plaćama između 9 i 10 tisuća kuna, od kojih se očekuje da budu motor oporavka.

Dodala je kako se taj problem može riješiti amandmanima na Vladin prijedlog ili raspravom o izmjenama poreznih stopa.

Premijer Zoran Milanović odgovorio je da se radi o visokom i višem srednjem sloju čije ekstra visoke plaće nisu primjereno oporezivane te da je takvo rješenje dogovoreno na Vladinim radnim skupinama.

Međutim, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je da je to ministarstvo Vladin prijedlog dobilo tek u utorak navečer te nije stiglo reagirati, kao, kako je rekao, i u nizu drugih slučajeva.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ova Vlada se već dokazala .

Šta god naprave loše je i zagorčava ljudima život.

Svi pokazatelji su i dalje u padu.

Dali ta Vlada mrzi Hrvatske građane ?

Ne žele uzeti novac tamo gdje ga ima, a uzimaju onima koji nemaju. Prava Supehik Vesna.

New Report

Close