Pulmolog Srića: Vrhunac epidemije se tek očekuje, lockdown je jedino rješenje

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2020. u 10:48
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Komentirao je i apel hrvatskoj javnosti koji je uputilo 26 liječnika i znanstvenika, koji su zabrinuti širenjem drugog vala pandemije i velikim brojem žrtava.

Pulmolog Saša Srića, jedan od liječnika i znanstvenika koji su ovoga vikenda poslali apel hrvatkoj javnosti, gost je Novog dana televizije N1, gdje je govorio o situaciji s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirao je i apel hrvatskoj javnosti koji je uputilo 26 liječnika i znanstvenika, koji su zabrinuti širenjem drugog vala pandemije i velikim brojem žrtava.

Govoreći o apelu, Srića je rekao da je njemu za cilj upozoriti na tešku situaciju, a nikako politizacija.

Komentirajući kritike apela, koje kažu da znanstvenici šire paniku, Srića je rekao da se ne radi ni o kakvom sijanju panike. “Ističemo važnost donošenja jasnih, definiranih i odlučnih mjera. Očekujemo da ovim apelom dočekamo reakcije nadležnih i Stožera. Puno više brinu znanstvenici koji brinu javnost sijanjem informacija koje nisu provjerene”, rekao je Srića, dodavši da se ne može govoriti o vrhuncu epidemije, piše N1.

“Kad vidimo da je broj hospitaliziranih i umrlih u trajnom porastu, da se brojke u posljednja dva tjedna udvostručile, a nastavi li se isti trend, te bi brojke u roku od mjesec dana mogle prijeći brojku 100, kad vidimo da se antigenski testovi ne pribrajaju, a ima ih 42 posto pozitivnih, svi ti podaci kazuju da ne možemo u ovom trenutku govoriti o zaravnavanju krivulje, a kamoli o vrhuncu, koji tek očekujemo”, rekao je Srića.

Govoreći o mjerama, Srića je ponovio da se boji da je lockdown i dalje jedino rješenje. “Pogreška je opustiti mjere 21. prosinca, a onda ponovno postrožavanje nakon Nove godine, jer će doći do potpunog pucanja zdravstvenog sustava”, rekao je Srića.

Upitan o prediktivnim modelima iz Seattlea, koji kažu da će u Hrvatskoj do travnja biti više od 7000 umrlih, Srića je rekao da je to zabrinjavajuće te da je moguće, ukoliko se nastavi ovaj trend koji u Hrvatskoj postoji sad.

“Naravno da očekujemo reakcije. I u našem apelu ističemo potrebu semafora i potrebu da se istaknu sve brojke. Predikcija nije nešto što se mora dogoditi, nego nešto o čemu se treba voditi računa”, rekao je Srića.

“Tražimo registar zaraženih i onih u samoizolaciji. Cilj je testirati više, imati do 20.000 testiranja dnevno, a da bi pale brojke, morali bismo imati manje od 5 posto zaraženih od ukupnog broja testiranih”, rekao je Srića.

Komentirajte prvi

New Report

Close