Prvu Hrvatsku ekonomsku olimpijadu organizirali studenti

Autor: Marta Duić , 06. svibanj 2021. u 21:59
Foto: BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Danas broje stotinjak volontera, a iza njih je niz uspješnih projekata.

Hrvatska ekonomska olimpijada, odnosno Croatian Economics Olympiad, projekt udruge Centar za razvoj mladih. Održat će se po prvi put u svibnju ove godine. Na organizaciji natjecanja trenutno radi pet članova udruge Centar za razvoj mladih, a natjecanje će se održati mjeseca u Zagrebu. Sudjelovati mogu timovi srednjoškolaca do pet članova s područja cijele Hrvatske, ne stariji od 20 godina, s tim da im je potrebno vodstvo dva mentora. Natjecanje se sastoji od igrice Financial Literacy Game koja traje dva sata i čiji je cilj provjeriti koliko se dobro učenici snalaze u imaginarnoj simulaciji “odraslog” života i utjecaju financija na život.

˝Planovi za održavanje su postojali i prošle godine, no zbog nepovoljne epidemiološke situacije projekt ipak nije bio realiziran. Ove godine ćemo natjecanje održati u potpunosti online, u skladu s aktualnim mjerama˝, objasnili su iz udruge Centar za razvoj mladih.

Mladi poduzetnici

Cilj projekta je, kažu, potaknuti srednjoškolce na izvannastavne aktivnosti i upotrebu znanja stečenih u školi na konkretnim primjerima i zadatcima te ih dodatno zainteresirati za poduzetništvo i ekonomiju. Dodatna je motivacija učenicima mogućnost sudjelovanja na International Economics Olympiadi u Latviji. Organizacijom Hrvatske ekonomske olimpijade Centar za razvoj mladih nastojat će pobjedničkom timu osigurati svu potrebnu pripremu i materijale za sudjelovanje na International Economics Olympiadi (IEO). Na olimpijadi u Latviji koja je predviđena za ljeto ove godine organizatori očekuju oko 40 do 45 zemalja sudionica, a same prijave za natjecanje otvorene su do kraja svibnja.

˝Pobjednici hrvatskog natjecanja sudjeluju na online svjetskom finalu u Latviji u srpnju i kolovozu te se natječu za bogate nagrade. IEO je zapravo idejni organizator cijelog natjecanja te vlasnik Financial Literacy Gamea, sastavnog dijela našeg natjecanja. Projekt je organiziran u suradnji s njima˝, napominju iz udruge Centar za razvoj mladih.
Kako kažu iz udruge, izrazito su zadovoljni odazivom ove godine, naime gotovo 20 hrvatskih škola potvrdilo sudjelovanje, a neke su čak prijavile više od jednog tima.˝Najveći izazov nam je bio organizirati natjecanje koje će biti u potpunosti online kako bi se poštovale sve epidemiološke mjere, ali i koje će svim sudionicima omogućiti iste uvjete sudjelovanja. To je u našem konkretnom slučaju značilo korištenje servera IEO-a za Financial Literacy Game te minimiziranje socijalnih kontakata s natjecateljima. Cjelokupni proces prijave je išao elektronskim putem. U svakodnevnom smo kontaktu s učenicima i njihovim mentorima te očekujemo kako će pokazati zavidno ekonomsko znanje te postići dobre rezultate kako na nacionalnom, tako i na svjetskom natjecanju˝, ističu iz udruge Centar za razvoj mladih.

Podrška mladima

Inače, udruga Centar za razvoj mladih koja je organizator ovog projekta djeluje od 2012. godine. Pod okriljem Centra za razvoj mladih od aktiviranja je volontiralo više od 500 studenata i mladih, a danas udruga okuplja stotinjak volontera.

˝Udruga surađuje s više od 90 studentskih udruga i udruga mladih i za mlade te pruža podršku više od 200 njihovih projekata kako bi mladi dali svoj doprinos zajednici, a ujedno stekli znanja i vještine koje im ne pružaju formalne institucije obrazovanja, aktivirali se te stekli iskustvo i reference koje će im pomoći prilikom zapošljavanja. Trenutno imamo oko 60 aktivnih volontera koji rade na različitim projektima unutar udruge.

500 studenata

i mladih prošlo je kroz udrugu Centar za razvoj mladih

U ovom trenutku aktivna su naša dva medija – tiskana publikacija Studentska Mreža i web portal Studentski.hr, tri projekta udruge SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, Mladi za mlade –jačanje zajednice mladih osoba u riziku od socijalne isključenosti i Siguran klik. Uz to radimo i tri volonterska projekta Maraton Karijera, Čitaj, pitaj i Youth Future Croatia te dva natjecateljsko-obrazovna projekta Pokretač i Croatian Economics Olympiad˝, pohvalili su se za kraj iz udruge Centar za razvoj mladih.

Komentirajte prvi

New Report

Close