Prvim solarom Janaf će godišnje na struji uštedjeti 70.000 kuna

Autor: Darko Bičak , 17. prosinac 2020. u 22:00
Fotonaponska solarna elektrana na terminalu Žitnjak

Na približno 600 m2 krova pomoćne zgrade izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje.

Na Janafovom Terminalu Žitnjak-Zagreb puštena je jučer u rad integrirana solarna fotonaponska elektrana nazivne snage 90 kW koja je prvi Janafov izveden projekt obnovljivog izvora energije.

Na približno 600 m2 krova pomoćne zgrade izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kilovatsati električne energije i na taj način uštedjeti oko 70 tisuća kuna godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije CO2 na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona.

Za postavljanje solarne fotonaponske elektrane odabran je krov postojeće pomoćne građevine te se na takav način nisu zauzimale površine na tlu, a izgradnju je Janaf financirao vlastitim sredstvima.

Stjepan Adanić, predsjednik Uprave Janafa, kazao je da se puštanje u rad solarne fotonaponske elektrane može nazvati prvim korakom ove tvrtke prema osmišljavanju i realizaciji dugoročne niskougljične razvojne strategije u obnovljive izvore energije.

“U novoj razvojnoj strategiji Janafa posebna će se pozornost staviti na identificiranje razvojnih projekata, poglavito u sektoru obnovljivih izvora energije, a moguće i u druge kompatibilne, propulzivne i visoko-profitabilne industrije visokih tehnologija, s ciljem ostvarivanja većih prihoda i stvaranja novih dodanih vrijednosti.

Također, pri tome će se razmatrati i projekti koji se mogu financirati iz europskih fondova, osobito iz Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka“, istaknuo je Adanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close