Tri glave lava u zlatotisku na crnoj ovalnoj podlozi svjedoče o zaštićenom zemljopisnom podrijetlu Dalmatinskoga pršuta, a s tim pečatom na hrvatsko, ali i tržišta Slovenije, Austrije i Njemačke, uskoro odlazi prvih 5000 pršuta.
Objavili su to Stipe Grljušić iz Mesne industrije Braća Pivac i Ante Madir iz Pršutane Voštani na promociji nacionalne zaštite autohtonosti toga proizvoda održanoj u tvrtki Biotechnicon koja je provela certificiranje.U postupak zaštite odlučili su krenuti još 2006., kada su se 22 proizvođača povezala u udrugu Dalmatinski pršut. Zbog nemogućnosti dokaza izvornosti dalmatinske svinje odlučili su se za certificiranje zemljopisne zaštite. Ni ta kategorija nije manje zahtjevna: but za pršut mora biti usoljen najkasnije 96 sati od klanja svinje. Kod hrvatskih farmera uspiju nabaviti tek 20-ak posto sirovine, ostalo uvoze iz regije.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu