’Prvi put osjetila sam da doprinosim društvu i postajem njegov punopravni član’

Autor: Borivoje Dokler , 30. siječanj 2023. u 22:00
Josipa Antukić, student diplomskog studija Upravljanje ljudskim potencijalima na VERN-u/PD

Josipa Antukić u AD Plastiku u praksi primijenila stečena znanja s fakulteta.

Zagrepčanka Josipa Antukić redovni je studenti diplomskog studija Upravljanje ljudskim potencijalima na VERN-u. Do prakse u AD Plastiku došla je preko udruge Zamisli, prijavivši se na projekt Iskustvo zlata vrijedi.

Kaže kako je odabralo ovo poduzeće zato što zapošljava osobe s invaliditetom te se u skladu s time ponaša društveno odgovorno. “Očekivala sam da ću moći primijeniti sva znanja koja sam stekla tijekom trogodišnjeg preddiplomskog studija te imati priliku vidjeti kako to izgleda u stvarnom poslovnom svijetu. Tijekom obavljanja prakse trebala sam pomoć koju mi je u najvećoj mjeri pružila mentorica, a onda i svi ostali zaposlenici tvrtke.

Pomoć mi je najviše trebala u vezi obilaska vanjske i unutarnje okoline poduzeća. Važno je napomenuti da AD Plastik radi na prilagodbi infrastrukture za osobe s invaliditetom te bih se željela zahvaliti radnom kolektivu cijeloga poduzeća, a posebno mentorici, jer su me primili s velikom ljubavi i srcem. Na praksi mi je bilo jako ugodno”, rekla je Josipa koja je mjesec dana provela u odjelu ljudskih resursa gdje je najviše sudjelovala u administrativnim poslovima i onima vezanim uz proces zapošljavanja.

“Konačni rezultat mog obavljanja prakse je taj što sam naučila s kojim se sve problemima susreću poslodavci pri zapošljavanju radnika. Uglavnom sam puno naučila o zapošljavanju, pravilima i obvezama iz radnog odnosa zaposlenika, ali sam isto tako upućena u to da je svaki dan sve veća potraga za radnicima u AD Plastiku. Dakle što se tiče funkcioniranja u poslovnom svijetu odlično sam se snašla, naravno uz pomoć mentorice koja mi je bila velika podrška”, kazala je Josipa i ustvrdila da joj je znanje s VERN-a puno pomoglo.

Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i organizacije u AD Plastiku/PD

“Prvi put osjetila sam da doprinosim društvu u cijelosti, te postajem njegov punopravni i funkcionalni član. Svakako bih toplo preporučila uključivanje ovog poduzeća u program studentskih praksi upravo zato što smatram da studenti mogu naučiti puno dobrih, ali i korisnih stvari. No pritom želim reći da studenti u ovom poduzeću mogu čak dobiti zaposlenje nakon završenog studija, s obzirom na to da je AD Plastik poduzeće koje je u stalnoj potrazi za radnicima u proizvodnji, a isto tako i za visokoobrazovanim stručnjacima”, poručila je Josipa.

Promjene su spore, ali dostižne
Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i organizacije u AD Plastiku, kazala je kako je Josipa kao vrlo odgovorna osoba sve zadatke izvršavala točno i na vrijeme. “Vrlo je spretno koristila stečena znanja i informatičke vještine za uspješno obavljanje poslova. S obzirom na to da ranije nikada nije bila izložena tako dinamičnom okruženju, trebalo joj je malo vremena da se prilagodi situacijama u kojima istovremeno zvone telefoni i mobiteli, a usput i navrati netko od kolega kome žurno treba riješiti neku situaciju.

Ali vrlo brzo se prilagodila”, rekla je Mira Pavić i nadodaje kako je Josipa iznimno vrijedna, pedantna i precizna te puno pažnje posvećuje radnoj etici i pravilima ponašanja unutar kompanije. “Kolegama se Josipa jako svidjela i vrlo brzo je postala rado viđena kolegica u našoj kompaniji. Bila je prihvaćena kao član tima i svi su joj htjeli pomoći da se što prije uklopi”, rekla je Mira Pavić.

U AD Plastiku imaju zaposlene osobe s invaliditetom koji rade na različitim radnim mjestima, ovisno o mogućnostima i potrebama kompanije. Oni su iznimno vrijedni članovi njihove zajednice čiji doprinos realizaciji podataka je značajan.

Komentirajući položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada, Mira Pavić ističe kako se situacija posljednjih godina mijenja značajno nabolje, ali još uvijek ima puno predrasuda. “One nastaju iz neznanja i neiskustava, a to se najučinkovitije može otkloniti dobrim primjerima iz prakse. Mislim da se smjer mijenja u pozitivnom pravcu i na tome treba ustrajati. Promjene u društvu su nerijetko spore, ali su dostižne”, smatra Mira Pavić.

U AD Plastiku prilagođavaju radna mjesta različitim oblicima invaliditeta kako bi mogli nesmetano zapošljavati osobe s invaliditetom. Trenutno su u procesu sistematizacije radnih mjesta što su dodatno iskoristili da bi revidirali opise pojedinih radnih mjesta, odnosno točno definirali radna mjesta na kojima mogu raditi osobe s invaliditetom.

Podržavaju projekt osam godina
Projektu Iskustvo zlata vrijedi pridružili su se prije osam godina, a neki od studenata koji su izvršavali praksu danas su njihovi zaposlenici.

“Projekt je imao jasan cilj od samog početka, a mi smo prepoznali kako ćemo svojim uključivanjem pružiti priliku osobama s invaliditetom da steknu vrijedna iskustva, ali kroz to smo i mi kao kompanija naučili kako prilagoditi neka radna mjesta različitim oblicima invalidnosti. Istovremeno, naš je cilj bio pokazati svojim primjerom kako jedino zapošljavanjem osoba s invaliditetom možemo rušiti postojeće tabue i predrasude”, zaključuje Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i organizacije u AD Plastik.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close