Prošlo je godinu dana od mjere ‘Biram Hrvatsku’: Evo koliko se Hrvata vratilo i uzelo novac

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2023. u 11:45
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otkrivaju da je još 14 zahtjeva trenutno u obradi, a da je na 34 odgovor bio negativan.

Radi se o mjeri kojom se nastojalo poticati povratak građana iz inozemstva ili njihovo preseljenje unutar Hrvatske u krajeve koji su nerazvijeniji i koji su demografski opustjeli, za što se na potporu za samozapošljavanje odobrava i dodatni poticaj. No, ako je suditi po prošlogodišnjim rezultatima, ta mjera nije potaknula građane na povratak, niti na preseljenje, piše Novi list.

U cijeloj prošloj godini kroz mjeru “Biram Hrvatsku” iz inozemstva se vratilo 111 hrvatskih državljana kako bi u Hrvatskoj pokrenulo posao. Uz to, 25 građana je odlučilo iskoristiti dodatne poticaje države i u sklopu mjere samozapošljavanja preseliti se iz razvijenih u nerazvijenije krajeve Hrvatske.

U prošloj je godini tako ukupno odobreno 136 zahtjeva za mjeru “Biram Hrvatsku”, od ukupno pristigla 184 zahtjeva. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otkrivaju da je još 14 zahtjeva trenutno u obradi, a da je na 34 odgovor bio negativan.

Mjera “Biram Hrvatsku” nadogradnja je mjere samozapošljavanja, pa je korisnik u prošloj godini na osnovnu potporu za samozapošljavanje mogao dobiti još 50 tisuća kuna za povratak u Hrvatsku ili 25 tisuća kuna za preseljenje iz razvijenijeg u nerazvijeniji dio Hrvatske, primjerice u ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banije, Korduna, Like, Gorskog kotara.

Za 136 odobrenih zahtjeva kroz mjeru “Biram Hrvatsku” država je osigurala ukupno 19,78 milijuna kuna, otkriva nam Zavod za zapošljavanje, od čega za mjeru samozapošljavanja 13,6 milijuna kuna te dodatno za povratak ili preseljenje unutar Hrvatske 6,17 milijuna kuna.

Puno više onih koji su stekli poslovna iskustva i odlučili pokrenuti svoj posao odlučilo za povratak iz inozemstva nego za preseljenje unutar Hrvatske, iako je u oba slučaja riječ o jako malom broju građana.

Iz Zavoda za zapošljavanje poručuju da će se mjera provoditi i u ovoj godini te da je došlo do njezinog proširenja, odnosno da je povećana ciljana skupina. Sada se za mjeru “Biram Hrvatsku” mogu prijaviti i građani Hrvatske koji planiraju povratak iz Argentine, Australije, Brazila, SAD-a, Čilea, Kanade i Novog Zelanda.

Za Potporu za samozapošljavanje, koja još obuhvaća potporu za samozapošljavanje, potporu za samozapošljavanje zeleno/digitalno i potporu za proširenje poslovanja je u 2023. godini planiran iznos od oko 46,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close