Prometni stručnjak otkrio što postaje čak i veći problem u prometu nego alkohol

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2021. u 13:49
FOTO: Pixabay

“Znak alarma nam se upalio. Ulažemo maksimalne napore, sada ćemo i našim pojačanim aktivnostima pokušati ponovno vratiti pozitivnu situaciju, odnosno smanjiti broj smrtno stradalih jer nam je cilj iz godine u godinu smanjivati taj broj”, dodao je.

Josip Mataija, voditelje Službe za sigurnost prometa, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o porastu broja prometnih nesreća.

“Na jučerašnji dan u usporedbi s prošlom godinom, imamo povećanje od 12 osoba koje su smrtno stradale. U ovoj godini je 130 osoba smrtno stradalo u odnosu na 118 kojih je bilo u 2020. godini. Međutim, prošla godina je bila najbolja u povijesti. Znamo da je tu bilo i puno nekih specifičnih situacija”, kazao je Mataija.

“Znak alarma nam se upalio. Ulažemo maksimalne napore, sada ćemo i našim pojačanim aktivnostima pokušati ponovno vratiti pozitivnu situaciju, odnosno smanjiti broj smrtno stradalih jer nam je cilj iz godine u godinu smanjivati taj broj”, dodao je.

Istaknuo je da se sve više primjećuje da u prometnim nesrećama sudjeluju motociklisti.

“U ova dva vikenda imamo jedan nalet motociklista na biciklistu i na Jarunu, nalet motociklista na pješaka, izgubila je život mlada djevojka na pješačkom prijelazu”, rekao je Mataija.

Dodao je da su u većini prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motocikli, upravo motociklisti bili krivci.

“Kad smo malo analizirali te prometne nesreće što se tiče vozača motocikla, moram reći da su u većini situacija oni krivci, najčešće brzina, pretjecanje i to s bilo koje strane, oduzimanje prednosti. Međutim, imamo i određeni broj nesreća gdje oni nisu bili krivi, najčešće kod oduzimanja prednosti, uključivanja drugih vozača u promet. Ali, i kod tih prometnih nesreća, i da su se motociklisti kretali manjim brzinama mogli su možda izbjeći to. Ne razumijem te ljude koji sjednu na motocikle kao da su život našli na cesti”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na druge čimbenike koji mogu predstavljati problem u prometu.

“Čini mi se da mobitel postaje čak i veći problem u prometu nego alkohol jer se s alkoholom dosta dobro borimo, imamo dobar mehanizam. Mislim da će i kazne doprinijeti, ali neće represija sve riješiti”, kazao je Mataija i dodao da je odgovornost i na svakoj osobi koja sjedne u vozilo.

“Jednom greškom uništiti ćete i svoj život, život svoje obitelji i život onoga na koga ste naletjeli”, upozorio je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prvo ste drakonski digli kazne, jer ce eto one smanjiti broj nesreca, i sada kada nisu, onda trazite drugi uzrok.

mislim da su glavni uzrok nesreca nasi prometni strucnjaci

New Report

Close