Promet industrije ‘podebljan’ 6,5%

Autor: Jadranka Dozan , 27. svibanj 2019. u 21:59
Najviše je skočila energija, za 36,7 posto/Marko Jurinec/PIXSELL

Rast prodaje industrijskih tvrtki više poguralo domaće tržište.

Uz pozitivne godišnje stope rasta obujma industrijske proizvodnje, iz Državnog zavoda za statistiku jučer je stigla i potvrda rasta drugog pokazatelja razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih unutar industrije, a to je promet, odnosno prodaja.

Kao i kod obujma proizvodnje, ožujak je donio ubrzanje godišnjeg rasta u odnosu na veljaču, a time je blago poboljšan i ukupni kvatalni rezultat.

Prema DZS-u, u prva tri mjeseca obujam proizvodnje je, kalendarski prilagođeno, povećan 2,7% (izvorno +1,1%), a kvartalni promet industrijskih poduzeća u tom je razdoblju ojačao 6,5% (izvorno 4,9%).

Pritom je domaća prodaja rasla po stopi od 7,2%, a na vanjskim tržištima 3,9% (prema izvornim podacima 5,7 i 3,9%). Promatra li se samo ožujak, prodaja industrije je bila 9,4% veća nego u lanjskom ožujku, ali je brži rast zabilježen na "nedomaćem" tržištu.

Od glavnih industrijskih grupacija (GIG) rastom prometa u ožujku je najviše iskočila Energija sa +36,7%, no na razini kvartalnog rezultata ona je jedina u minusu (-30%) u odnosu na 2018. Svim ostalim kategorijama kvartalna prodaja je porasla, pri čemu je intermedijarniim proizvodima dvoznamenkastih 10,7%.

Komentirajte prvi

New Report

Close