Proizvođači: Više trošarine znače i jače sivo tržište

Autor: Darko Bičak , 13. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Tržišni lideri očekivali Vladinu intervenciju i usklađivanje s politikom EU.

Od narednog tjedna cigarete u Hrvatskoj će dodatno poskupiti za oko kunu po kutiji, najavio je ministar financija Zdravko Marić, a Vlada na jučerašnjoj sjednici Uredbom i potvrdila njegovu najavu. Trošarine će porasti s postojećih 310 kuna za 1000 cigareta na 696 kuna, a trošarina na rezani duhan ide na 600 kuna po kilogramu.

Novac i za zdravstvo

Tako će državni proračun biti u 2018. bogatiji za 168,89 milijuna kuna, a u godini nakon toga za 164.622 milijuna, procjenjuju iz Vlade.

Dodaju da je usklađivanje trošarina bila EU obveza zbog usklađivanja tržišta, a da će osim fiskalnih efekata imati i utjecaja na bolje zdravlje građana.

Na tu temu se oglasio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je komentirao da će dio novca od poskupljenja cigareta sigurno ući u zdravstveni sustav, dodavši kako jedna kuna neće pomoći da bi manje ljudi pušilo, ali je to preventivna mjera kakve i on zagovara.

Iz British American Tobaccoa (BAT), koji je preuzeo hrvatsku Tvornicu duhana Rovinj (TDR) ističu da razumiju odluku Vlade kojom se usklađuje trošarinska politika s EU Direktivom.

“Kao poslovni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uskladit ćemo se sa zakonskom regulativom i obavezama. Tek po objavi odluke Vlade moći ćemo donijeti odluku o tome hoće li cijene naših cigareta rasti i u kojoj mjeri. U svakom slučaju ćemo o svojim potezima na vrijeme obavijestiti potrošače sukladno primjenjivim propisima”, komentirao je Josip Lozančić, član Uprave za regulatorne poslove BAT-a Hrvatska.

Oglasili su se i iz Philip Morrisa Zagreb gdje, kažu, shvaćaju da je namjera Ministarstva financija da dosegne iznos minimalne trošarine koju propisuje Direktiva EU-a te ističu da je ovo bilo najavljeno prije više od godinu dana.

Očekivana mjera

“Povećanje trošarina je očekivano, jer predstavlja nadogradnju svih prethodnih povećanja trošarina u zadnjih 5-6 godina, a koja su proizašla iz obveza Hrvatske da zaključno s 31. prosinca 2017. dosegne minimalne razine oporezivanja cigareta kako je propisano relevantnom Direktivom EU prema kojoj trošarina mora biti minimalno 90 eura na 1000 cigareta. Iako zemlje članice EU mogu podizati trošarine i više, za Hrvatsku to vjerojatno nema smisla radi njezina okruženja.

Što se tiče utjecaja ovoga povećanja, a što treba imati na umu i za buduća eventualna povećanja trošarina na cigarete, jest velika razlika u cijenama koje Hrvatska ima u usporedbi- sa susjednim zemljama koje nisu članice EU, jednako kao i veliko sivo tržište koje postoji u Hrvatskoj.

U tom smislu odmjereno, planirano i najavljeno podizanje poreza jest uvjet stabilnosti poslovanja, ali i državnih prihoda”, komentirao je Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova tvrtke Philip Morris 
Zagreb.     

Komentirajte prvi

New Report

Close