FOTO: Pogledajte kako su proizvođači besplatno dijelili jagode

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 21. svibanj 2018. u 11:28
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Proizvođači optužuju Plodine da ih ne žele na policama, iz kompanije poriču optužbe.

Hrvatski voćari danas su krenuli u oblik prosvjeda kakvog dosad nije bilo kod nas. Besplatno su dijelili domaće jagode kod Arena centra u Zagrebu, ispred Plodina, trgovačkog lanca koji se, tvrde, reklamira kao hrvatski, ali u ponudi nema hrvatske jagode nego one iz uvoza, točnije iz Italije.

Hrvatska voćarska zajednica te nekoliko udruženja među kojima je Udruga uzgajatelja jagoda grada Zagreba, Udruga proizvođača jagoda Vrgorca, udruga proizvođača jagoda Zagrebački prsten, te Udruga voćara i vinogradara Moslavina zato  će zajednički pokazati revolt što jedan od najvećih domaćih trgovaca ne želi u sezoni najveće proizvodnje na svoje police staviti domaće jagode. 

"Želimo ukazati na devijacije u našem društvu i gospodarstvu, te pokazati kako pojedini lanci koji sebe nazivaju nacionalnima uništavaj domaću poljoprivredu. Svjesni smo da nikome ne možemo nametati poslovnu politiku, no žalosno je da domaći lanac nije spreman prihvatiti domaće proizvode", pojašnjavaju. Iz Uprave Plodina tvrde kako su neistinite informacije da na njihovim policama nema domaćih jagoda.

Kako nam je rečeno, imaju jagode od proizvođača iz Pitomače, Virovitice, nekolicine iz okolice Zagreba te nešto iz Metkovića. Tvrde kako od nekih dobavljača nisu mogli dobiti količine koje su im potrebne. Iznenađeni su najavom prosvjeda. Hrvatska ove godine ima odličnu proizvodnju od oko 4000 tona jagoda što je dovoljno za potrebe domaćih potrošača, a kako tvrde proizvođači – i cijena je u okvirima onih u drugim zemljama. 

"Naša jagoda je kvalitetnija, ako ni zbog čega drugog onda zbog činjenica da brzo dođe na tržište i da je svježa. Ako odete u bilo koju drugu zemlju nema šanse da ćete na polici sada naći uvozne jagode. Svi vode politiku zaštite domaće proizvodnje", kažu proizvođači. Sa željom da vidimo kakvu politiku vode trgovci kada je riječ o plasmanu domaćih jagoda, upit smo poslali i drugim lancima.

"U ovom trenutku kao i u posljednjem periodu u maloprodajnoj mreži  Konzuma mogu se kupiti isključivo hrvatske jagode", kažu iz Konzuma dodajući da su od samih početaka svog organiziranog otkupa, započeli s otkupima u Vrgorcu i Virovitici,  te poticali proizvodnju i prodaju hrvatske jagode u Hrvatskoj, ali i putem izvoza u zemlje regije u kojima posluje Mercator. Iz Lidla Hrvatska  poručuju da u ponudi ima jagode domačih proizvođača Fragarije, Osatina te Zelena Vriježa.

Komentirajte prvi

New Report

Close