Prognoza američkog instituta: Do 1. listopada u Hrvatskoj 1.498 umrlih od korone

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2020. u 15:03
Foto: Reuters

Ovakve prognoze nacionalnim javnim zdravstvenim sustavima služe i kako bi se na vrijeme pripremili za krizna stanja.

Do 1. listopada Hrvatska će imati 1498 umrlih od Covida-19, najnovija je prognoza američkog Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME), a aktivnih zaraženih u tom trenutku bilo bi u Hrvatskoj 2.966.

IHME Sveučilišta Washington iz Seattlea svoje prognoze za svaku pojedinu zemlju redovito korigira, ali njihove prognoze pokazuju trendove s epidemijom u analiziranim dijelovima svijeta, prenosi N1.

Ranija prognoza IHME-a govorila je o znatno lakšem stanju s epidemijom u Hrvatskoj. No, sada se predviđa da bi polovicom srpnja broj umrlih od Covida-19 svakog dana trebao znatno rasti, te da bi do početka listopada to bilo već oko 28 umrlih dnevno.

IHME je istraživački institut na području globalne zdravstvene statistike i procjene utjecaja Sveučilišta Washington u Seattleu. Njihove projekcije o smrtnosti Covida-19 razvijene su kako bi američki bolnički sustavi i tamošnje vlasti utvrdili na kojoj točki će bolest nadjačati njihovu sposobnost brige o pacijentima. Prognoze pokazuju i dnevne i kumulativne smrti od Covida-19, informacije o mjerama održavanja razmaka, zarazama i testiranjima.

Dok su prognoze o umrlima i novozaraženima za našu zemlju jako loše, dobra vijest po Hrvatsku prema najnovijim prognozama IHME-a jest to da bolnički smještaj ne bi trebao trpjeti što se tiče mjesta planiranih za prihvat oboljelih od Covida-19. Riječ je o prognozi nešto manje od 900 hospitaliziranih, uz kapacitete od oko 4000 kreveta.

Pritom je loša vijest to što IHME za 1. listopada predviđa 270 kreveta za teško oboljele kojima treba pomoć pri disanju pomoću respiratora, te navodi da ih Hrvatska trenutno ima 170. Usto, navodi se da će pomoć respiratora za disanje trebati 243 oboljela.

Ovakve prognoze nacionalnim javnim zdravstvenim sustavima služe i kako bi se na vrijeme pripremili za krizna stanja.

Današnjih najmanje 95 registriranih zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj, drugi je najveći broj zaraženih u našoj zemlji tijekom 24 sata. Najgore stanje do sada u Hrvatskoj je bilo tijekom nešto manje od 30 dana s kraja ožujka i prve polovice travnja.Prema službenim podacima Vlade najgori dnevni broj oboljelih bio je 96.

Od polovice travnja broj novooboljelih u jednom danu nikada se nije niti približio toj brojci.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close