Priprema terena za još 6 milijardi kuna domaćeg zaduženja

Autor: Jadranka Dozan , 30. lipanj 2020. u 07:00
Foto: D. Jaramaz/PIXSELL

Kroz tzv. operacije fine prilagodbe Hrvatske narodne banke otkupom državnih papira osigurava se, naime, likvidnost domaćim institucionalnim investitorima

Središnja banka u petak je za početak ovog tjedna najavila novu aukciju kupnje državnih obveznica. Kao i prije dva mjeseca, to se smatra dijelom pripreme terena za novo domaće zaduženje. Neslužbeno, ono bi se trebalo realizirati već sutra ili prekosutra, i to u iznosu oko šest milijardi kuna.

Kroz tzv. operacije fine prilagodbe Hrvatske narodne banke otkupom državnih papira osigurava se, naime, likvidnost domaćim institucionalnim investitorima (u prvom redu mirovinskim fondovima) za upis novih obveznica.

Mirovinci bi pak novac od prodaje obveznica iz portfelja trebali de facto samo “preseliti” u nove, tj. u proširenje dvaju postojećih izdanja pa bi novi dug trebao biti na rok od šest i osam godina.

Do zaključenja ovog izdanja Poslovnog dnevnika na stranicama HNB-a nisu objavljeni rezultati aukcije otkupa. To će vjerojatno učiniti danas, dijelom i zbog (za HNB) prevelike koncentracije jučer pristiglih ponuda u smislu ročnosti obveznica.

Na listu prihvatljivih Središnja je banka uvrstila nekoliko izdanja dospijeća od 2021. do 2029. godine, ali on ima i određene preferencije strukture otkupa pa je moguće da će se ponude malo presložiti.

Kako se rezultati aukcija referiraju na nominalnu (a ne tržišnu) vrijednost obveznica, veličina aukcije sigurno će biti manja od šest milijardi, odnosno između pet i šest milijardi.

Ono što promatrače više intrigira je činjenica da je Ministarstvo financija prije samo 20-ak dana na međunarodnom tržištu izdalo euroobveznicu od dvije milijarde eura.

Pritom približno milijarda eura ide za skoro dospijeće “starog” obvezničkog duga (iz 2010. godine), a isto toliko povučeno je za proračunsko financiranje protukriznih mjera zbog koronavirusa.

Novo zaduženje, ukratko, dolazi prije nego što su mnogi očekivali.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nema Marić love pa se mora zadužiti jer propala je “donacija” od 10 milijardi iz EU kojima se Plenković toliko hvalio.

New Report

Close