Primorac: U prosjeku će plaće rasti od 40 do 45 eura neto

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2023. u 12:16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Treći stup povećanje je plaća građanima s najnižim primanjima.

Govoreći o podizanju plaća i poreznoj reformi, ministar financija Marko Primorac u emisiji A sada, Vlada na HRT-u izdvojio je tri komponente porezne reforme koje su, kako tvrdi, usmjerene prema najsiromašnijim građanima.

“Imamo nekoliko stupova tih poreznih izmjena. Jedan je stup vezan uz spajanje prireza i poreza na dohodak. To je dio tih izmjena koji izravno ne utječe na rast plaća. Može utjecati samo ako jedinice lokalne samouprave odluče smanjiti prireze”, rekao je.

“Drugi je stup povećanje osnovnog osobnog odbitka, povećavamo ga s 530 na 560 eura. Taj odbitak povećat će plaće svima onima koji su u poreznim škarama. Povećanje osobnog odbitka je mjera koju smo i do sada koristili”, nastavio je.

“Treći stup povećanje je plaća građanima s najnižim primanjima. Osigurali smo im instrument, a to je zahvat u doprinosima za mirovinsko osiguranje u prvom stupu. Rasteretili smo ih u iznosu do 300 eura maksimalno. Ti građani neće podmirivati taj dio doprinosa. Svaki rashod koji nastane kompenzirat će država”, obećao je.

Primorac je otkrio i za koliko će u prosjeku rasti plaće u neto iznosu.

“To je važno za građane s najnižim plaćama. U prosjeku će plaće rasti od 40 do 45 eura neto”, procijenio je.

Ministar je dodao da će se zahtjevima sindikata o dodatnom rastu plaća udovoljiti u onoj mjeri u kojoj povećanje ne bi proizvelo nove inflatorne pritiske.

Komentirajte prvi

New Report

Close