Prestanak financiranja udruga u težak položaj stavlja one koji se brinu za najugroženije

Autor: Ivan Tominac , 16. travanj 2020. u 22:00
Udruge zapošljavaju 26.000 osoba koje plaćaju doprinose napominje Marijon/DAVORIN VISNJIĆ/PIXSELL

Najviše su pogođeni učenici s teškoćama u razvoju jer se njihov nastavak obrazovanja kroz nastavu na daljinu svodi na pomoć ukućana .

Posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19, kroz obustavu odgođenih natječaja od kojih udruge financiraju svoje aktivnosti i plaće svojih zaposlenika, jasno se osjete i na poslovanju udruga. S obzirom na to da su izostavljeni iz mjera koje donosi Vlada RH, Svjetlana Marijon iz Udruge Zamisli pokrenula je inicijativu Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj kojoj je u samo 24 sata od pokretanja pristupilo 123 udruge iz cijele Hrvatske.

Cilj je da se konkretnim mjerama pomogne očuvanju 26.000 radnih mjesta. Nevladine udruge u Hrvatskoj imaju integritet i ugled te prepoznatljive rezultate svog rada kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Kako objašnjavaju iz Koordinacije, izostavljanje udruga iz mjera koje donosi Vlada RH potiče na pogrešno razumijevanje i marginalizaciju njihova rada.

“Uputili smo apel kako ne bismo dopustili nepravdu prema udrugama i kako bi se adekvatno valorizirao rad onih koji skrbe za najugroženije, obespravljene, one na marginama i druge skupine. Osim toga, pojedine udruge koje djeluju na lokalnom nivou ostale su u potpunosti bez financijske podrške lokalnih vlasti za nastavak svog djelovanja. Mislim da se ne radi o isključivosti ili svjesnom potezu, radi se o podrazumijevanju ili nepodrazumijevanju, a najveći problem je što nemamo jasnog komunikatora u ime udruga kao što su to za radnike sindikati odnosno za poslodavce udruga poslodavaca. Možda je ovo bio pravi trenutak da i to pokrenemo”, rekla je Svjetlana Marijon.

Udruga Zamisli iz Zagreba zapošljava 45 osoba i ima gotovo 2000 mladih korisnika među kojima je i 156 osoba s invaliditetom.

Upitni brojni projekti

Djeluju 15 godina i organiziraju niz različitih aktivnosti podrške osobama s invaliditetom i općoj populaciji mladih te surađuju s velikim brojem udruga, ustanova i gospodarstvenika. Programe i projekte financiraju prijavama na natječaje lokalne i regionalne samouprave, nadležnih ministarstava, fondova Europske unije. Danas govore kako za pojedine projektne prijedloge i prijave na EU natječaje od proglašenja pandemije još nisu dobili odluku o financiranju.

“S obzirom na ograničenja isplata iz državne riznice i apsolutne kontrole od strane Ministarstva financija, zabrinuti smo za isplatu ugovorenih sredstava koja smo unaprijed financirali i za koja trenutno čekamo na nadoknadu skoro pola milijuna kuna.

Nema informacija kada će se isplata desiti, iako se ne radi o proračunskim sredstvima, nego su to unaprijed definirana sredstva iz fondova EU. Uz to, zatražili smo i otvaranje posebnog poziva za financiranje aktivnosti udruga u vrijeme pandemije i njenih posljedica, jer se one već sad osjećaju, a bit će još neizvjesnije. Tu mislimo na korisnike i našu zajednicu u kojoj svakodnevno djelujemo i za koju sada moramo kreirati projektne prijedloge, a bez poziva za financiranje to je nemoguće”, dodala je Marijon.

Jedan od projekata čiji se obim aktivnosti tako dovodi u pitanje je i Centar za mlade grada Zagreba. Riječ je o projektu kojeg provodi Udruga Zamisli s 30 partnera, a financiraju se iz Europskog socijalnog fonda. Centar prikuplja, obrađuje i objavljuje informacije i pruža podršku informiranja i savjetovanja mladih u ključnim područjima poput: zapošljavanja i poduzetništva, obrazovanja i ICT-a, socijalne politike, zdravstvene zaštite, aktivnog sudjelovanja mladih, kulture mladih i slobodnog vremena, mobilnosti, mjera zapošljavanja za mlade u suradnji s HZZ-om i dr.

Provode se različite edukativne aktivnosti koje su besplatne za mlade, ali se i osigurava prostor za učenje, samostalni rad, korištenje interneta i provođenje slobodnog vremena. “Kroz Centar je u godinu i četiri mjeseca djelovanja i rada prošlo više od 5000 mladih koji su koristili naše usluge, a kontinuiranom evaluacijom svog rada od korisnika smo dobili povratnu informaciju da je Centar važno mjesto za informiranje, edukaciju i daljnji razvoj karijere mladih. Iako je projekt zamišljen da provodi aktivnosti u fizičkom prostoru, s obzirom na okolnosti, čim je objavljeno da nema više nastave, krenuli smo se pripremati za alternativne metode rada s mladima i prelazak na društvene mreže i online aktivnosti.

123

udruge iz cijele Hrvatske pristupilo je inicijativi u samo 24 sata od pokretanja

Tako smo u samo tjedan dana svladali obradu video zapisa i pripreme sadržaja za naš profil na Facebooku i Instagramu gdje smo nastavili svakodnevno raditi s mladima, a dobili smo veliku podršku glumaca koji čitaju različite citate i poeziju. Posebno smo zahvalni cijelom ansamblu HNK Osijek jer su velika podrška”, objasnila je Marijon.

Mjere koje se ne donose na vrijeme udarac su za sve skupine o kojima skrbe nevladine udruge u Hrvatskoj. U skupini osoba s invaliditetom pandemijom su najviše pogođeni učenici s teškoćama u razvoju jer se njihov nastavak obrazovanja kroz nastavu na daljinu svodi na pomoć ukućana. U novonastaloj situaciji velika većina pomoćnika u nastavi odbija odlaziti raditi u dom učenika.

“Kada bi meni asistent rekao da neće ići u dom korisnika trenutno bi mu dala otkaz ugovora i zaposlila novu osobu, nažalost danas svjedočimo povećanom broju nezaposlenih i sigurna sam da bi se pronašao netko tko bi prihvatio radni zadatak. Zamislite da medicinske sestre odbiju doći na posao zbog zaštite zdravlja?

Smatram da je Ministrica Divjak pogriješila kada je dopustila pravo izbora pomoćnicima i dopustila financiranje plaće iako ne idu na radno mjesto, a trenutno radno mjesto nije škola nego dom korisnika. Moramo prihvatiti činjenicu da su se promijenile okolnosti i da se moramo prilagoditi novim uvjetima. Razumjela bi da roditelji učenika odbijaju prihvatiti dolazak pomoćnika u dom, ali to nije bio slučaj, bar ne u primjeru s kojim sam osobno upoznata”, rekla je Marijon.

Doprinose razvoju zajednice

Udruge zapošljavaju 26.000 osoba, a među njima je veliki broj osoba koje u lokalnim zajednicama pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav nema mogućnost pomoći.

Među zaposlenima nalaze se i oni koji brinu o mentalnom zdravlju i pružaju psihološku podršku, pomažu u traženju zaposlenja, dostavljaju lijekove i hranu, pripremaju kulturne sadržaje, proizvode zaštitnu opremu, a nalaze se i oni koji osnažuju pojedince i pomažu im da aktivno doprinose razvoju zajednice. Svi zaposlenici plaćaju doprinose, poreze i na taj način doprinose državnom proračunu. “Manjak mjera općenito utjecat će na sve programe koje provodi Udruga Zamisli, a povratna informacija s terena nam govori da su se mnoge udruge sličnog profila iz cijele Hrvatske pronašle pred istim zidom.

Na kraju pozvala bi sve udruge da se uključe u Koordinaciju za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj i da zajedno gradimo bolje sutra i borimo se da nam ne oduzmu ono što udrugama pripada, a trenutno i jedino to su sredstva iz fondova Europske unije koja su još odavno namijenjena udrugama”, zaključila je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli i voditeljica inicijative Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close