Preostalo 870 milijuna kuna Covid kredita, polovica otišla ugostiteljima

Autor: Marija Brnić , 08. siječanj 2021. u 08:01
Vjeran Vrbanec, čelnik Hamag-Bicroa/Marko Lukunic/PIXSELL

Zasad se ne potvrđuju prve procjene da će u nastavku ovog programa dinamika dodjele kredita.

U mjesec dana od kada je malim poduzetnicima na raspolaganju nov paket povoljnih kredita za osiguranje likvidnosti iz Covid-programa Hamag-Bicro-a odobrena je već trećina osiguranog fonda.

Na stanicama Hamaga prema najnovijim podacima preostalo je nešto manje od 870 milijuna kuna kreditnog fonda, koji je odlukom Vlade s kraja studenoga “težak” 1,3 milijarde kuna.

Tako se zasad ne potvrđuju prve procjene da će u nastavku ovog programa dinamika dodjele kredita biti bitno sporija u slučaju prve tranše iz travnja, vrijedne gotovo 1,9 milijardi kuna.

Online prijave ubrzale proces

Takva su očekivanja temeljena na činjenici da nove Covid-zajmove mogu koristiti samo oni koji ih prethodno nisu dobili, a i prioritetno su usmjereni na poduzetnike koji su u ponovnom lockdownu zbog odluke Stožera od 27. studenoga prošle godine, te one čiji su prihodi u odnosu na lanjske pali više od 60%, takve procjene zasad se ne potvrđuju.

Dobru realizaciju predsjednik Uprave Hamag-Bicroa Vjeran Vrbanec pripisuje činjenici da se ovaj put zahtjeve za Covid-kredite zaprima isključivo online, što je ubrzalo cjelovit proces.

“Ukupno gledano od početka epidemije do sada smo za 5274 poduzetnika osigurali 2,2 milijarde kuna”, kaže Vrbanec, dodajući da je kroz Covid zajmove za obrtna sredstva isplaćeno 1,29 milijardi kuna za više od 2703 poduzetnika.

1,3

milijarde kuna ukupno je vrijedan drugi ‘paket’ Hamagovih Covid zajmova

Više od polovice novih korisnika covid-kredita očekivano dolazi iz trenutno najpogođenijeg sektora pružanja usluga smještaja i ugostiteljstva (54%), a prijevoznici, te trgovci u strukturi korisnika ovih kredita sudjeluju s manje od 10%.

Gleda li se ukupna slika korištenja Hamagovih instrumenata pomoći malim poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo pandemijom koronavirusa i uvođenjem lockdowna, najviše je korisnika do sada bilo s područja Grada Zagreba, gdje je više od 1440 poduzetnika dobilo oko 660 milijuna kuna povoljnih kredita uz kamate 0,25 posto, rok otplate pet godina uz godinu dana počeka, s tim da je za sve kredite Hamag uveo moratorij do 1. srpnja ove godine.

Vrbanec

Od početka epidemije smo za 5274 poduzetnika osigurali 2,2 mlrd. kn, kroz Covid zajmove za obrtna sredstva isplaćeno je 1,29 milijardi.

Slijede po brojnosti i vrijednosti ugovorenih zajmova poduzetnici s područja Splitsko-dalmatinske, te Zagrebačke županije, a zanimljivo je i da tradicionalno najslabija i najmanja Ličko-senjska županija nije i na zadnjem mjestu.

Još manje korisnika zasad je imala Požeško-slavonska županija, svega 60, a i najniži im je ukupan iznos kredita, niti 17 milijuna kuna. Poduzetnici s potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije u proteklom su razdoblju uspjeli dobiti 152 covid-kredita ukupne vrijednosti 50,6 milijuna kuna.

Kakve su efekte dali ovi vatrogasni krediti, kojima se ne mogu refinancirati postojeće kreditne i obveze leasinga, već su samo namijenjena za ulaganja u obrtna sredstva, uključujući i PDV, tek će se utvrditi u narednom razdoblju. Kriza nažalost traje duže nego je prvotno procjenjivano, što povlači potrebe za novim mjerama.

Stalna komunikacija na terenu

Predsjednik Uprave Hamaga ističe kako su u Hamagu svakodnevno u komunikaciji s poduzetnicima, prikupljaju informacije s terena i osluškuju njihove potrebe.

“U suradnji s Vladom RH i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja kreirali smo prijedloge za plan oporavka gospodarstva nakon krize koju je prouzročio koronavirus”, ističe na kraju Vrbanec, ne želeći još izlaziti s detaljima novih mjera, tek dodaje: “U iščekivanju smo odobrenja plana oporavka od strane Europske komisije kako bismo čim prije krenuli u realizaciju”.

Komentirajte prvi

New Report

Close