Preko Speaka izbjeglice smještene u Hrvatskoj mogu naučiti i naš jezik

Autor: Marija Crnjak , 28. ožujak 2022. u 22:00
Učenje lokalnog jezika, razvoj osobnih odnosa i stvaranje mreže podrške ključni za istinsku integraciju u novu zemlju, navode iz Speaka/D. Višnjić/PIXSELL

Portugalski startup osmislio platformu za integraciju raseljenih u Europi.

Europski startup Speak, osnovan u Portugalu kao podrška za socijalno uključivanje migranata i izbjeglica, pokrenuo je međunarodnu platformu “SPEAK For Ukraine” za integraciju izbjeglica iz Ukrajine diljem Europe.

Platforma povezuje izbjeglice, volontere i organizacije s ciljem što brže integracije izbjeglica, uključujući i grupe emocionalne podrške te učenje lokalnih jezika.

Radi se o tvrtki koja je od osnivanja 2014. stvorila zajednicu od više od 50.000 ljudi u 23 grada, uključujući i više od 500 Ukrajinaca diljem Europe, a “SPEAK For Ukraine” pokrenuli su 12. ožujka, tj. 16 dana nakon početka rata u Ukrajini, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Portugalu.

Slobodan i lak pristup
Ova platforma povezuje volontere s organizacijama i s ljudima koji trebaju podršku kako bi razbili jezičnu barijeru i stvorili neformalnu mrežu pomoći, a već u prvim danima preko nje su registrirane stotine prijava iz više od 60 gradova diljem svijeta.

Plaformu mogu koristiti i volonteri i izbjeglice u Hrvatskoj, gdje je trenutačno oko 9 tisuća raseljenih iz Ukrajine. Kako pojašnjavaju iz Speaka, platforma će omogućiti da izbjeglice iz Ukrajine imaju slobodan i lak pristup jezičnim grupama, gdje mogu naučiti jezik zemlje domaćina, te grupama emocionalne podrške, kako bi se njima i njihovim obiteljima pomoglo integrirati u zajednicu.

9000

izbjeglica iz Ukrajine zasad se nalazi u Hrvatskoj

Platforma omogućuje volonterima da organiziraju grupe za učenje jezika, usluge prijevoda i tumačenja s ukrajinskog ili ruskog na mnoštvo drugih jezika, a raznim organizacijama pomaže da usmjere izbjeglice i pomognu im osigurati bilo kakvu od navedenih usluga.

“Kroz “SPEAK za Ukrajinu” želimo nadopuniti rad koji SPEAK već razvija s ciljem integracije izbjeglica i migranata po pitanju jezične barijere u različitim gradovima svijeta u kojima je prisutan. S ovom platformom stvorili smo rješenje za integraciju ne samo na individualnoj razini, već i na razini obitelji.

Na taj način jamčimo obiteljima da mogu prevladati jezičnu barijeru i izgraditi neformalnu mrežu podrške u zemlji domaćinu, širenjem naše zajednice na zemlje u kojima SPEAK još nije aktivno prisutan.

Istodobno, nastojimo jamčiti da organizacije diljem Europe koje rade s izbjeglicama na “SPEAK For Ukraine” pronađu svu jezičnu i integracijsku podršku koja im je potrebna”, kaže Hugo Menino Aguiar, suosnivač i izvršni direktor tvrtke SPEAK.

Konkretna prilika
Osim jezične barijere, SPEAK For Ukraine odgovara i na hitnije komunikacijske potrebe, aktiviranjem međunarodne mreže prevoditelja i tumača, te potrebama psihološke podrške onima koji su pobjegli od rata u Ukrajini.

Sofia Moreira de Sousa, voditeljica predstavništva EK u Portugalu, naglašava da su učenje lokalnog jezika, razvoj osobnih odnosa i stvaranje mreže podrške ključni za istinsku integraciju.

“To je smisao SPEAK-a. Europska komisija neumoljivo radi na nekoliko frontova, zaustaviti ovaj užasni rat, nositi se s njegovim posljedicama te zaštititi one koji traže utočište u EU. Suradnja sa “SPEAK For Ukraine” daje nam konkretnu priliku za volontiranje, priliku za podršku ljudima koji kreću ispočetka”, kazala je Moreira de Sousa.

Komentirajte prvi

New Report

Close