Predstečajne nagodbe iz područja turizma: Čak osam tvrtki sklopilo nagodbu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2014. u 09:59
Foto: Thinkstock

Od ukupno 11 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, koje su od prošle godine obuhvaćene procesom predstečajne nagodbe, osam ih je sklopilo nagodbu pred mjerodavnim nagodbenim vijećem.

Od ukupno 11 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, koje su od prošle godine obuhvaćene procesom predstečajne nagodbe, osam ih je sklopilo nagodbu pred mjerodavnim nagodbenim vijećem, od njih je šest našlo i strateške partnere, dok je za tri tvrtke koje to nisu našle nagodba obustavljena.

Istaknuo je to uz ostalo zamjenik ministra turizma Ratimir Ivičić na Liderovoj konferenciji o predstečajnim nagodbama naglasivši i da je tim nagodbama tvrtkama koje su dugo godina bile zapuštene i otežano poslovale zbog dugova i gubitaka pružena šansa da postanu likvidne i nastave poslovanje.

Ocijenio je i da je kompletan proces predstečajnih nagodbi u turističkom sektoru uspješno proveden jer se u tom procesu svakoj od 11 državnih turističkih tvrtki pristupalo posebno kako bi se dobio maksimalan rezultat.

Rezultati predstečajnih nagodbi za državne turističke tvrtke

Šest tvrtki koje su od osam njih ukupno sklopile predstečajne nagodbe i pronašle strateške partnere su prema podacima s kraja ožujka ove godine, kako je kazao Ivičić, Hoteli Podgora, Hoteli Živogošće, Vranjica Belvedere, Hotel Medena, Dalma, HTP Orebić i HTP Korčula.

Za Hotele Plat, koji su također bili u tom procesu, istaknuo je da će se restrukturirati bez strateškog partnera tzv. autosanacijom te da se i dosta, 15, zainteresiranih potencijalnih investitora javilo za tu hotelsku kuću na dubrovačkom području na nedavno završeni 'neobvezujući' javni poziv.

Ne iznoseći imena strateških investitora za hotelske kuće koje su sklopile predstečajne nagodbe, Ivičić je dodao da su tri tvrtke za koje su obustavljene nagodbe Bizovačke toplice, ZRC Lipik te HOC Bjelolasica za koje se otvorio ili pokreće prijedlog za otvaranjem stečaja.

U te tri tvrtke je i najmanji smještajni kapacitet od ukupnih gotovo 13 tisuća kreveta u svih 11 tvrtki koje su ušle u taj proces, od čega je gotovo 7.500 tisuća kreveta u hotelima i naseljima, u kampovima oko 5.300 mjesta, a potpuno izvan funkcije je oko tisuću kreveta.

Ivičić je naglasio i da je od osam turističkih državnih tvrtki koje su sklopile nagodbe pred nagodbenim vijećima četiri sklopilo i nagodbe pred trgovačkim sudom. Prema predviđenim učincima u razdoblju restrukturiranja samo te četiri tvrtke, i ako sve bude kako je dogovoreno, očekuje se namirenje vjerovnika s oko 260 milijuna kuna, kapitalna ulaganja u imovinu od 460,5 milijuna kuna, odnosno sveukupno 719,5 milijuna kuna.

Kada bi s nagodbe sklopile za svih osam tvrtki sveukupno bi se u razdoblju restrukturiranja došlo do gotovo 1,3 milijarde kuna, od čega za kapitalna ulaganja 823,6 milijuna kuna, a za vjerovnike 471,5 milijuna kuna.

Rezultati predstečajnih nagodbi u ukupnoj turističkoj djelatnosti

Po podacima Ministarstva turizma od ukupno 987 poduzeća koja su prošla proces predstečajnih nagodbi u turističkoj ih je djelatnosti te nagodbe sklopilo 28, od kojih je najviše ili 17 bilo malih poduzetnika, te šest obrta i pet srednjih poduzetnika.

Time je, po riječima Ivičića, očuvano 813 radnih mjesta, dok je od ukupnog iznosa prijavljenih obveza tih turističkih poduzetnika od 686,7 milijuna kuna u procesu predstečajne nagodbe otpisano 358,8 milijuna kuna ili 46,4 posto.

Ukupno iz područja turizma ima 155 predmeta predstečajnih nagodbi, od kojih je spomenutih 28 sklopilo nagodbe, a za svih 155 iznos prijavljenih obveza ukupno iznosi 5,3 milijarde kuna te je u njima 2.472 zaposlenih.

Ukupno je iz svih područja za predstečajne nagodbe 6.463 predmeta s ukupnim iznosom prijavljenih obveza od 57,1 milijarde kuna te s 49 tisuća zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close