Predstavljen novi projekt Karlovačke županije

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2018. u 14:50
Foto: Press

Provedbom projekta bit će izrađena projektno tehnička dokumentacija za Dom Nikole Tesle u Karlovcu kao jedinstveni turističko-edukacijski kompleks, u prostornoj cjelini Gimnazije Karlovac u kojoj je Nikola Tesla završio svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Karlovačka županija predstavila je projekt Doma Nikole Tesle u Gimnaziji u Karlovcu. Mjesto predstavljanja nije izabrano slučajno, obzirom da je Nikola Tesla svoju posljednju diplomu formalnog obrazovanja stekao upravo u Gimnaziji u Karlovcu i kako je tom prigodom izrekao karlovački gradonačelnik Damir Mandić, "Ovdje je Nikola od Nikole postao Tesla". Osim toga cijeli sadržaj budućeg Doma Nikole Tesle veže se uz prostor Gimnazije Karlovac, sadržajno, arhitektonski i koncepcijski te je zamišljen kao dio gimnazijskog prostora.

Projekt Dom Nikole Tesle Karlovačka županija prijavila je 27.10.2017. godine na natječaj MRRFEU "Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova". Projekt je odobren, a Ugovor o sufinanciranju potpisan je 21. svibnja 2018. na iznos 430.000 kuna.

Provedbom projekta bit će izrađena projektno tehnička dokumentacija za Dom Nikole Tesle u Karlovcu kao jedinstveni turističko-edukacijski kompleks, u prostornoj cjelini Gimnazije Karlovac u kojoj je Nikola Tesla završio svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Ugovor za uslugu izrade koncepta interpretacije potpisan je s tvrtkom REAL grupa d.o.o., a usluga se sastoji od izrade inicijalnog projektnog programa, idejnog projekta interpretacije, idejnog projekta oblikovanja prostora budućeg Doma Nikole Tesle, oblikovanje izložbenog i funkcionalnog prostora, oblikovanje sadržaja, poslovni plan i aktivnosti promocije. Vrijednost ugovora je 236.250 kuna.

Ugovor za uslugu izrade projektne dokumentacije (glavni i izvedbeni projekt) za ambijentalnu rekonstrukciju i dogradnju stambene građevine Rakovac 6 u Dom Nikole Tesle potpisan je s tvrtkom POP-AP iz Karlovca. Ugovorena dokumentacija sastoji se od: idejnog projekta za dobivanje posebnih uvjeta i lokacijske dozvole, projekta razgradnje konstruktivnih elemenata građevine, Glavnog projekta za dobivanje posebnih uvjeta i potvrde glavnog projekta te građevinske dozvole i izvedbeni projekt s troškovnikom radova. Vrijednost ugovora je 246.204,90 kuna.

Financijska sredstva za realizaciju navedenih ugovora osigurala je Karlovačka županija.

Uspješnu javnu prezentaciju projekta održali su predstavnici Real grupe i tim mladih domaćih arhitekata iz tvrtke POP-AP, a prikazana vizija projekta oduševila je sve nazočne.

Začetnica i glavna zagovornica ovog projekta zamjenica župana Martina Furdek Hajdin nije krila oduševljenje viđenim i naglasila da će Karlovac ovim projektom dobiti još jedan vrijedan multifunkcionalan sadržaj te tako na primjeren način prigrliti Teslu kao svog negdašnjeg sugrađana. Očekuje se da će radovi na projektu započeti u 2019. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close