Predsjednik HGK otkrio koliko BDP mora godišnje rasti da bi se ozbiljnije pokrenulo gospodarstvo

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2019. u 12:14
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Podsjetio je da je 2014. bilo više od 300.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 100.000, a na sve to imamo problem nedostatka radne snage.

Neizostavno pitanje bilo je oko štrajka u prosvjeti. Kaže da je ključno imati stabilnost i mir u državi da bi se mogli posvetiti gospodarstvu. "Pozdravljam dogovor i on je važan. Razumijem potrebe učitelja, ali i naglašavam da uvijek treba voditi računa o stabilnosti proračuna" rekao je. Ne odbacuje mogućnost da će sada i drugi tražiti povećanja, piše N1.

"Nakon nekoliko godina imamo uravnotežen i stabilan proračun i ne smijemo dopustiti da zbog ucjena dovedemo u pitanje stabilnost proračuna." Zato se nada da će biti razuma i odgovornosti.

Dodaje da se s ostvarenim malim suficitom ne mogu riješiti problemi nagomilani godinama i upozorava da se mora paziti koliko i kako se opterećuje državni proračun.

Burilović ističe da je gospodarski rast ključ jer bez njega sve dovodimo u pitanje. Podsjetio je da smo imali rat pa se godinama puno ulagalo u saniranje štete i tu vidi da je došlo do slabije pozicije javnih službi. Kao predsjednik HGK kaže da moramo misliti i na privatni sektor za koji je ustvrdio da drži ključ u proračunu.

Ističe i situaciju u privatnom sektoru kojem nedostaje radne snage pa i kroz tu prizmu naglašava da je važna usklađenost obrazovanja i tržišta rada. Kaže da su krugovi porezne reforme sigurno pomogli gospodarstvu, ali i da je u privatnom sektoru puno zahtjeva prema Vladi te da je dobar dio uvažen, no za zahtjeve koji nisu uvaženi borit će se i dalje.

Podsjetio je da je 2014. bilo više od 300.000 nezaposlenih, a danas ih je oko 100.000,  a na sve to imamo problem nedostatka radne snage. Vjeruje da će biti ukinute kvote za zapošljavanje stranaca, ali i ponavlja kako je važno uskladiti obrazovni sustav s tržištem rada.

Dodaje i da poduzetnici dižu plaće svojim zaposlenicima kako bi ih zadržali pa to ne mogu investirati u primjerice istraživanja itd. Zato predlaže da Vlada i lokalna samouprava dodatno rasterete poduzetnike i tako pomognu gospodarstvo gdje će poduzetnici to preliti u plaće radnika. 

"Nemojmo zaboraviti da se otvara i Austrija, to će još dodatno dovesti do proširenja kroničnog problema, a to je nedostatak radne snage. To je veliki problem s kojim se moramo zajednički kvalitetno suočiti."

Pojasnio je da godišnji rast BDP-a mora biti najmanje pet posto da bi se ozbiljnije pokrenulo gospodarstvo. To se može napraviti tek kroz reforme, poticanje izvoznika, onih koji proizvode itd.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Uhljeb sa završenim tečajem u Banja Luci pametuje! Neka ukinu reket HGK i iste prebace na tržišni model pa ćemo vidjet koliko će gospodarstvo porasti!

neka on otkrije koliko uhljeba treba odstraniti iz sustava, da bi s ovakvim rastom mogli funkcionirati, jer taj rast koji oni sanjaju, nećemo ostvariti nikada, sve što više radimo, oni više uzimaju i zapošljavaju svoje održavatelje, Županije su nam pune kao košnice pčela, kada krenu izlaziti, misliš, ovo je najjača firma na županiji,
a da, to on NE ZNA, on samo ZNA SE za se

Ti si isto megamlatimud na nasoj grbaci.

Ekonomija ne raste upravo radi tone fiskalnih i parafiskalnih nameta.
A tko je jedan od najvecih parafiskalnih nameta? HGK sa svojom obveznom “clanarinom”.

New Report

Close