U srpnju kreću poticaji za kupnju električnog vozila, iznosit će do 70.000 kuna

Autor: Suzana Varošanec , 19. lipanj 2020. u 15:40
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Natječaj za punionice i poticaji za pravne osobe bi trebao biti objavljen u zadnjim danima lipnja, a onaj za fizičke u prvom tjednu srpnja.

Uz potpore po nekoliko novih nacionalnih javnih poziva za programe energetske učinkovitosti, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (FZOEU) dodjeljuje i poticaj neplanirane vrste, vezano uz zagrebački potres.

Tako im je na najavljeni poziv za sufinanciranje kupnje kondenzacijskih bojlera koji je 17. lipnja otvoren za građane Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, čiji su stanovi i kuće stradale u potresu, u dva dana pristiglo nešto više od 1000 prijava.

Ovo je prvi javni poziv koji je Fond objavio ove godine – na raspolaganju je 41 milijun kuna. No, u tijeku je i javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) od 10. lipnja, koji je raspisan temeljem Odluke Vlade, nakon što je rebalansom proračuna osigurano 141 milijuna kuna za hitne sanacije zgrada, npr. dimnjaka i nabavke bojlera građanima pogođenim potresom.

Pristiglo im je tek 70 prijava, pa nije jasno otkud ovaj nesrazmjer. Radi se o dijelu pomoći do 20 tisuća kuna za svaku samostalnu jedinicu u zgradi, pa ovaj resor osigurava do 12 tisuća kuna za određene sanacije, uključujući i oštećenja dimnjaka, dok nove kondenzacijske bojlere s 80% do 8000 kuna sufinancira Fond koji je u narednom razdoblju višestruko u fokusu zainteresiranih korisnika – građana i gospodarstvenika.

“Nakon što su uslijed posebnih mjera zbog pandemije koronavirusa naši programi bili na čekanju, tijekom lipnja Fond i službeno nastavlja sa svim planiranim aktivnostima”, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić otkrivši nam da nakon poticaja za kupnju kondenzacijskih bojlera 25. lipnja Fond objavljuje dugo očekivani javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Ove godine je novina što je dio sredstava prema programu osiguran i za financiranje energetske obnove kuća socijalno najugroženijih građana.

Potencijalne prijavitelje predlagat će Centri za socijalnu skrb, a usluge certifikatora, kao i trošak energetske obnove, bit će im podmireni u potpunosti. Ukupno je za energetsku obnovu kuća Fond u ovoj godini osigurao oko 203 milijuna kuna, od kojih je 32 milijuna kuna predviđeno za socijalno ugrožene skupine, a 171 milijun kuna je za sve ostale građane.

Građani će imati dovoljno vremena za pripremu projekata i dokumentacije jer se sa zaprimanjem prijava kreće početkom rujna, znači u mandatu nove Vlade. Pojedini korisnik za energetsku obnovu kuće, s uključenih više mjera energetske učinkovitosti i sustava za korištenje OIE, maksimalno može bespovratno dobiti do 204.000 kuna.

Jedinstvena stopa
Naime, nakon što je na inicijativu resora graditeljstva Vlada donijela izmjene i dopune programa energetske obnove obiteljskih kuća, za sve građane je određena jedinstvena stopa sufinanciranja koja će pokrivati 60% prihvatljivih troškova energetske obnove. Sredstva će se tako moći dobiti za postavljanje toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora, što uključuje vanjske zidove, strop, pod i krov, ako kuća nema negrijani tavan. Osim toga, prihvatljiva mjera je i zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom.

1000

prijava za sufinanciranje kondenzacijskih bojlera u dva dana, a svega 70 za hitnu sanaciju dimnjaka i sl. radova

Kako bi projekt obnove bio doista cjelovit, kao dodatna mjera se sufinancira i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) poput sustava sa sunčanim toplinskim pretvaračima, sustava na drvnu sječku, odnosno pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda te fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju. Osim cjelovite energetske obnove Fond će poticati i korištenje OIE za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju pa građani mogu računati i na 10 milijuna kuna poticaja za tu namjenu.

Što se tiče uvjeta tko ima pravo dobiti potporu za sanaciju dimnjaka, odnosno svi koji imaju dimnjake od pune opeke kako je navedeno u objavi zagrebačke dimnjačarske udruge ili samo oni kojima su utvrđena konkretna oštećenja nakon potresa, dobili smo tumačenje MGIPU u kojem stoji da se na poziv mogu prijaviti građani koji su hitne radove sanacije proveli i o tome imaju valjanu dokumentaciju i račune. Dakle, sredstva se građanima vraćaju za radove koje su već izveli.

“Dok se ne donese Zakon o obnovi postoje propisi koji su na snazi tako da građani mogu izvoditi radove sanacije zgrade i sada. Istovremeno se radi i na osiguranju dodatnih sredstava za sanaciju putem EU fonda i Svjetske banke. Skrećemo pažnju da prilikom vrednovanja prijave za isplatu naknade opravdanih troškova, uzet će se u obzir i stupanj oštećenja zgrade utvrđen uvidom u bazu podataka o rezultatima preliminarnih pregleda zgrada s obzirom na pregledom utvrđeno stanje oštećenja zgrade kojim je dodijeljena jedna od ocjena iz ponuđenih kategorija uporabljivosti zgrade”, navode iz MGIPU.

Jednostavna procedura
Podsjećajući da će organizirana obnova zgrada koje su stradale u potresu krenuti nakon donošenja Zakona o obnovi i programa sanacije, s ciljem “da se grad obnovi u skladu sa svim pravilima i standardima koje struka nalaže te da osiguramo transparentno trošenje sredstava”. Do ljeta Fond planira poticati i kupnju električnih vozila.

Osigurali su 44 milijuna kuna, po 22 milijuna za građane i pravne osobe. Dodatnih 10 milijuna kuna planiraju uložiti u sufinanciranje punionica za e-vozila. Natječaj za punionice i poticaji za pravne osobe bi trebao biti objavljen u zadnjim danima lipnja, a onaj za fizičke u prvom tjednu srpnja.

U Fondu kažu da će korisnici imati na raspolaganju desetak dana da prikupe potrebnu dokumentaciju prije službenog zaprimanja prijava. Dokumentacija te procedura prijave će kao i prošlih godina biti jednostavna, a poticaji za kupnju električnog vozila će biti do 70.000 kuna. U jesen se planira novi ciklus javnih poziva i natječaja za održivi gradski transport i smart city projekte.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pošto nemamo svoje industrije pomažemo evropsku ,ekipa na odlasku si priskrbila nove aute a da ne kazem ka gradani vise nemogu plaćati tolike naknade kojima se puni taj fond

New Report

Close