Potpuno namireno svih 73 radnika, ali država nije

Autor: Agencija VLM , 13. kolovoz 2014. u 14:09
Photo: Dominik Grguric/PIXSELL

Utvrđeno je oko 59 milijuna kuna dugova, država je za robne kredite i rezerve potraživala 42, a radnici 3,9 milijuna kuna

Završen je stečaj Toplane, a time i višedesetljetna povijest nekadašnje karlovačke toplinarske tvrtke.

Niz mučnih epizoda

Otkako je u travnju 2012. godine ta gradska tvrtka prestala s isporukom toplinske energije i krahirala, uslijedio je niz dramatičnih, pa i mučnih epizoda. U toj seriji sporednu, ali značajnu ulogu imala je Mara Radović, jedna od radnica, koja se u drugoj polovici lipnja 2012., kada nitko od odgovornih za to nije imao hrabrosti, prošetala do Trgovačkog suda u Karlovcu i predložila mu otvaranje stečaja zbog neisplaćenih plaća.

– Živjela sam i radila za tu tvrtku 34 godine i 11 mjeseci – kaže M. Radović, koja je radila na blagajni.

Stečaj je ubrzo i otvoren, a za upravitelja je imenovan Mato Čičak, ekonomist iz Velike Gorice.Utvrđeno je da je tvrtka osnovana s nešto više od 20 milijuna kuna temeljnog kapitala dužna ukupno oko 59 milijuna kuna.

– Prvi viši isplatni red činilo je 73 radnika čija su ukupna potraživanja iznosila oko 3,900.000 kuna. Oni su svi u potpunosti namireni. Ukupna potraživanja subjekata koji su činili drugi isplatni red iznosila su 42 milijuna kuna i namireno je nešto više od pet posto tih dugova. Ostali vjerovnici potraživali su 13 milijuna kuna – kaže Čičak.

U drugom isplatnom redu, koji je ostao “kratkih rukava” su dobavljači, ali ponajprije Ministarstvo gospodarstva, koje je potraživalo ukupno 42 milijuna kuna.

Odnosi se to prije svega na robne kredite, ali i, po Državnom odvjetništvu, nezakonito utrošene robne rezerve koje su bile pohranjene u Toplani za slučaj katastrofa, ratova i slično. Karlovačka banka je potraživala dva i pol milijuna kuna i to je uspjela naplatiti po razlučnom pravu mimo stečaja, odnosno sudskom ovrhom.

Grad Karlovac je pokušao premostiti nesigurnost u opskrbi toplinskom energijom osnivanjem nove tvrtke, Gradske toplane koja je pak djelovala na istom mjestu kao i stara. Nije preuzela njezine dugove, ali jest baze podataka korisnika kojima je isporučivala temeljem toga račune i obavijesti, po Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača nezakonito, dok Agencija za zaštitu osobnih podataka nije utvrdila odgovornost nove tvrtke.

Gradska toplana je preuzela dio radnika, a drugi je poslan na tržište rada ili ih je Čičak zadržao kao suradnike u Toplani u stečaju.

Radnici koji nisu dobili posao u novoj tvrtki upozoravali su da je jedini kriterij za to bila stranačka pripadnost, jer nitko od njih nije bio član neke vladajuće stranke, što direktor nove tvrtke Inoslav Latković (HDZ) opovrgava.

Zadnji direktor na sudu

Posljednji direktor Toplane Denis Janžetić (HSS), koji je u tu tvrtku na direktorsko mjesto došao 2009. godine, čeka suđenje pod optužbom da je nezakonito potrošio robne rezerve.

Optužnica za to je potvrđena. Jedan je od radnika koji su u potpunosti dobili svoja potraživanja u stečajnom postupku. Njemu je priznato 138.882 kune bruto iznosa, četiri stotina kuna više od onoga što je dobila M. Radović. Ona je pak ogorčena na kolege koje je učila poslu, a koji su dobili radno mjesto u novoj tvrtki, jer su “digli nos”.

Komentirajte prvi

New Report

Close