Potpuna zbunjenost i kaos: Ministarstvo šalje djecu u škole, Stožer poručuje da dolazak nije obavezan

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2020. u 09:31
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nejasna komunikacija izazvala je podijeljenost među roditeljima, jer dok su jedni spremni poslati djecu u škole, drugi se pitaju zašto pred sam kraj nastavne godine, zbog čega baš najmlađi učenici, dok svi ostali, pa i studenti, ostaju u online okruženju.

Od ponedjeljka svi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole moraju krenuti na nastavu – objavilo je jučer Ministarstvo znanosti i obrazovanja prekinuvši na taj način 24-satnu neizvjesnost roditelja trebaju li poslati djecu u školu ili ne.

Toliko je Ministarstvu trebalo da objasni nove epidemiološke upute iz kojih nije jasno je li škola obavezna ili ne. Međutim, iako se na trenutak činilo da je sve jasno, istovremeno s objavom Ministarstva kako djeca trebaju ići u školu, oglasio se i Stožer Civilne zaštite koji je na Twitteru objavio da dolazak u školu za niže razrede nije obavezan, što je izazvalo dodatno konfuziju među roditeljima, ali i ogorčenje. Nejasna komunikacija izazvala je podijeljenost među roditeljima, jer dok su jedni spremni bez u ponedjeljak poslati djecu u škole, drugi se pitaju zašto pred sam kraj nastavne godine, zbog čega baš najmlađi učenici, dok svi ostali, pa i studenti, ostaju u online okruženju, piše Novi list.

Pita li se Ministarstvo, situacija je jasna – upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu, a roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. Takav naputak jučer je dala ministrica i ravnateljima na virtualnom sastanku, jasno im poručivši da potiču povratak učenika u školu, a kao jedine opravdane razloge nedolaska u školu navela je bolest, premještaj zbog potresa, situaciju da osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište koronavirusa, ali i neke subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelja koji se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Na pitanje kako će roditelji opravdati izostanak ako je netko u obitelji kronični bolesnik ili ako se samo radi o njihovom strahu, u školama nisu znali reći, a to im je ionako trenutno sporedna stvar, jer od objave da kreće redovna nastava do povratka učenika u klupe, i to pod strogim epidemiološkim mjerama, dobili su tek dva radna dana za pripremu i organizaciju nastave.

Svatko onaj tko je ikada bio u doticaju sa školom, kaže predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, zna da se tako nešto u svega dva dana ne može kvalitetno organizirati.

– Kada se donose takve brzopotezne odluke, mora biti problema. Odluka da se učenici četiri tjedna prije završetka nastave vraćaju u školu uopće me nije iznenadila. Iznenadilo bi me da se poslušao glas razuma. Ne vidim koristi od povratka na nastavu. Kod učenika se samo izaziva stres u godini koja je ionako bila stresna. Jedino pozitivno u svemu ovome je da je Ministarstvo preuzelo odgovornost za povratak djece u škole, ma što to značilo, kaže šef Preporoda Stipić.

Ministarstvo je objavilo i nove upute o vrednovanju i ocjenjivanju u mješovitom modelu nastave prema kojem, kao i u nastavi na daljinu, i dalje vrijedi pravilo da je ocjena u drugom planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close