Samo 20 posto roditelja slat će djecu u školu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2020. u 09:52
Empty classroom with no students

Kako u veličinom nedostatnim učionicama organizirati potreban razmak među djecom, kako ih spriječiti da ne dolaze u bliski kontakt, kako osigurati dovoljno higijensko-sanitarnih sredstava, kako jedan učitelj istovremeno može organizirati i učioničku i nastavu na daljinu…Sve su to pitanja na koja nemamo odgovor.

Samo 20 posto roditelja slat će djecu u školu, piše u utorak Jutarnji list, ističući da dva tjedna pred početak nastave još nije poznato kako će se ona izvoditi.

Osnovne škole od 11. svibnja trebale bi ponovno organizirati nastavu za učenike nižih razreda, onih od 1. do 4. razreda, međutim ni jučer nisu objavljene upute u vezi s brojnim pitanjima oko mjera zaštite i organizacije koja muče sve, od roditelja, učenika, učitelja i ravnatelja pa do šire javnosti.

Primjerice, kako u veličinom nedostatnim učionicama organizirati potreban razmak među djecom, kako ih spriječiti da ne dolaze u bliski kontakt, kako osigurati dovoljno higijensko-sanitarnih sredstava, kako jedan učitelj istovremeno može organizirati i učioničku i nastavu na daljinu…, navodi dnevnik.

U školama zasad čekaju daljnje upute, ali neki su ravnatelji za Jutarnji list otvoreno rekli kako ne gube nadu da bi Vlada na kraju mogla i drukčije odlučiti te prolongirati povratak u škole 11. svibnja jer su zasad o tome donijeli “samo zaključak, ali ne i odluku”.

U gradu Zagrebu, primjerice, gdje je razorni potres (privremeno) izvan uporabe stavio deset osnovnih škola, a veći je broj pretrpio određena oštećenja, roditelji ne žure sa slanjem djece u učionice.

“U anketi koju provodimo među školama dosad se izjasnila polovica škola. Iz odgovora je vidljivo da se od 11. svibnja na nastavu u te škole vraća samo 20 posto učenika nižih razreda”, kaže Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje. On poziva ministricu obrazovanja Blaženku Divjak “da konačno počne raditi svoj posao”.

Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Dr. Ante Starčevića, potvrdio je također kako zasad ima samo 33 sigurne potvrde roditelja o povratku učenika nižih razreda na nastavu od 11. svibnja, od ukupno 280 učenika tog uzrasta u školi, te još 30-ak koji su pod upitnikom.

Riječ je uglavnom o najmlađim učenicima u prvom ili drugom razredu koji koriste produženi boravak, dakle, može se zaključiti da je riječ o djeci čiji roditelji rade i nemaju ih kome ostaviti, donosi Jutarnji list.

Podsjetimo, škole će se u Italiji otvoriti tek u rujnu, najavio je premijer Giuseppe Conte. Dodao je i da je rizik od zaraze vrlo visok. Učenje na daljinu dobro je funkcioniralo, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close