Potpore high-tech tvrtkama, najuspješniji Bicrov program

Autor: Bernard Ivezić , 19. kolovoz 2013. u 19:00
Hrvoje Meštrić (Davor Puklavec/PIXSELL)

Najviše novih radnih mjesta i tržišnog potencijala ostvareno kroz program Razum, slijedi PoC pa IRCRO.

Bicro, Vladina agencija za podršku istraživanjima i razvoju u znanosti i gospodarstvu u posljednjih je pet godina kroz programe PoC, Razum i IRCRO investirala u gospodarstvo 18,3 milijuna eura i potaknula razvoj nekih od najuspješnijih tehnoloških tvrtki u Hrvatskoj među kojima su IN2, Pet minuta, Benko i Altpro. U prezentaciji rada te agencije, koju posjeduje Poslovni dnevnik, stoji da je Bicro taj novac uložio u 116 programa od kojih njih samo 12 nije uspjelo.

S druge strane, te su investicije dovele do otvaranja 143 nova radna mjesta od kojih je 90 otvoreno u istraživanjima i razvoju gdje su zaposleni visokoobrazovani radnici, kao i 36 registriranih patenata i četiri trademarka.

Strelovit rast

Najveći uspjeh postignut je u sklopu programa Razum, koji osigurava početno financiranje za nove tvrtke ili pak početno financiranje za razvoj novih proizvoda i usluga u malim i srednjim poduzećima. U sklopu tog programa Bicro je od 2008. godine do sada investirao 14,4 milijuna eura u 22 projekta.

Prije dvije godine prva investicija došla je do faze komercijalizacije, odnosno početka prodaje na tržištu. Lani je na tržište izašlo još devet proizvoda, a ove godine očekuje se šest novih. Ukupan promet ostvaren od prodaje tih proizvoda lani je bio 1,6 milijuna eura od čega je većina otišla u izvoz. Ove godine se očekuje kako će prodaja ostvarena tim proizvodima premašiti 18 milijuna eura.

Tvrtke su zahvaljujući programu Razum otvorile 82 nova radna mjesta od čega 55 u istraživanjima i razvoju. Pri tome su registrirale devet patenata i dva trademarka. U prezentaciji se ističu rezultati dva primjera domaćih tvrtki koje su koristile sredstva iz Razuma.

Oba primjera su anonimna, odnosno navode se isključivo industrije u kojima posluju. Prva tvrtka je iz područja mehaničkog inženjeringa gdje je tvrtka lani udvostručila prihod s dva na četiri milijuna kuna, a u ovoj godini očekuje promet od 20 milijuna kuna. Druga se bavi električnim inženjeringom i u 2013., prvoj godini komercijalizacije svog proizvoda, očekuje prihod od dva milijuna eura, a do 2016. čak 70 puta veći promet.

Zaštita vlasništva

Drugi je po uspješnosti program PoC, odnosno program inovativnog koncepta za poduzetnike koji financira izradu prototipa i zaštitu intelektualnog vlasništva.

U sklopu PoC-a financirana su 72 projekta s 1,8 milijuna eura, a kao rezultat stvoreno je 35 novih radnih mjesta od kojih 23 u istraživanjima i razvoju te je registrirano 23 patenata, napravljeno 47 prototipova i 42 tehničke izvedivosti.v

Slaba točka

Najslabiji rezultat ostvaren je u okviru programa IRCRO koji bi trebao povezati male i srednje tvrtke sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Iako su sa 2,1 mil eura financirana 22 projekta, šest nije uspjelo, a od 26 novih radnih mjesta koja su stvorena samo ih je 12 u istraživanjima i razvoju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Clanak je pun neistina. Nazalost. Nije bilo ni jednog ulaganja u visoke tehnologije. Osim ako recimo brusne ploce i brusnj alati nisu high-tech. Broj patenata koji se navodi je laz-u RH u tom periodu nije bilo ni pola od tog broja patentnih prijava a kamoli prihvacenih patenata. Radna mjesta i izvoz ne treba ni komentirati. Stoji jedino tvrdnja da je u drustvu koje nista ne ulaze u tehnolosku obnovu BICRO barem nesto pokusao.

New Report

Close