Poslodavci prosječnog djelatnika ocijenili vrlo dobrim

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2015. u 12:28
Arhivska fotografija: Grgur Žućko / Pixsell

Čak 58 posto poslodavaca u malom i srednjem poduzetništvu svoje djelatnike smatra vrlo dobro organiziranima.

Iako se u Hrvatskoj djelatnike sustavno ne podučava organizacijskim vještinama, čak 58 posto poslodavaca u malom i srednjem poduzetništvu svoje djelatnike smatra vrlo dobro organiziranima, pokazuje istraživanje koje je proveo Organizacijski institut.

Prema tom istraživanju provedenom na 150 malih i srednjih tvrtki s područja cijele Hrvatske, odnosno po 30 tvrtki iz pet regija, prosječnog djelatnika u malim i srednjim tvrtkama u Hrvatskoj većina poslodavaca, njih 58 posto, ocjenjuje vrlo dobrim. Odličnu ocjenu svojim je djelatnicima dalo 7 posto poslodavaca, a trojku 35 posto. 

"Unatoč stereotipima koji prate stanovnike pojedinih dijelova zemlje, većih razlika u rezultatima iz različitih regija nema. Jednake ocjene na pitanja o organiziranosti svojih djelatnika daju poslodavci na jugu i sjeveru zemlje", navode iz Organizacijskog instituta.

Iako su zaposlenicima dali visoke ocjene za organiziranost, 23 posto ispitanih poslodavaca ipak je priznalo da s realizacijom projekata kasni zbog loše organizacije. Pritom najviše krive vlastite radnike (30 posto), nešto manje državu (28 posto), a najmanje klijente (12 posto), dok još 30 posto ispitanika podjednako krivi zaposlenike, državu i klijente.

Istraživanje je pokazalo i da čak 92 posto obuhvaćenih poslodavaca smatra da bi bilo korisno djelatnike educirati o organizacijskim vještinama, no istodobno njih 30 posto svoje djelatnike ni na kojiih  način nije tome podučavalo. Pritom su u razgovoru mnogi od njih isticali da bi se organizacijske vještine trebale steći već kroz formalno školovanje.

"To bi omogućilo svakom djelatniku da univerzalne obrasce organizacije jednostavno primijeni na radnom mjestu. Ovako se organizacija svakog sustava razvija u hodu i njezini se nedostaci ozbiljno uočavaju tek kad poduzeću akumuliraju veću štetu", kaže Kristina Brkić, koja je provela istraživanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close