Porez duguje čak i Ministarstvo znanosti

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2016. u 22:00
Listu srama je 2012. pokrenuo Slavko Linić/Goran Kovačić/PIXSELL

Poreznih dužnika trećinu manje, no još uvijek obveze ima 80.500 građana i tvrtki.

Nakon tri i pol godine projekt bivšeg ministra financija Slavka Linića "lista srama" smanjio je broj poreznih dužnika tek za trećinu. Kada je objavljena polovicom 2012. lista je imala oko 130 tisuća pravnih i fizičkih osoba, te građana, dok je po posljednjim podacima do veljače popisu ukupno 80,5 tisuća dužnika.

Promjene su najveće na listi pravnih osoba, na kojoj je od nekadašnjih rekordera Tempa i HRT-a ostao tek Pan-Papirna Industrija s dugom od 185 milijuna kuna. Broj tvrtki neplatiša državi ukupno je 3,4 tisuće, od čega njih 92 ima dug veći od 10 milijuna kuna. S liste su poreznici prošli tjedan skinuli Badel 1862, čiji je dug bio 9 mil. kuna.  Zanimljivo je i da se na 27. mjestu dužnika nalazi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koji Poreznoj upravi duguje gotovo 22 mil. kuna za doprinos za obvezna osiguranja.

Najviše tvrtki dužnika je s područja Zagreba, oko 1400, te Splitsko-dalmatinske županije (468), dok ih je najmanje, svega osam, iz Požeško-slavonske županije.  Kod fizičkih osoba u samom vrhu liste nema promjena – poduzetnik Mirko Rapić iz Segeta i dalje je zadržan na neslavnom prvom mjestu, s dugom od 42 mil. kuna, unatoč tomu što je lani konačno dobio spor protiv poreznika. Poduzetnik iz Bjelovara Zvonimir Staničić i dalje predvodi na listi srama građana, s dugom od 78 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

I dalje se oprašta dug samo neuspješnima na račun uspješnih.

Za taj oprošteni dug zdravo gospodarstvo iz Realnog sektora i građani morat će platiti veće poreze.

New Report

Close