Poraslo njemačko gospodarstvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2019. u 13:52
Foto: Getty Images

Brojke bude nadu nakon dva tromjesečja stagnacije aktivnosti, smatra ministar gospodarstva Peter Altmaier, upozoravajući ipak da je prerano za zaključak da je opasnost prošla.

Njemačko gospodarstvo ponovo je poraslo u prvom tromjesečju, potaknuto izdašnijom potrošnjom kućanstava i ubrzanom aktivnošću u građevinskom sektoru, pokazali su u srijedu podaci državnog zavoda za statistiku.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su u srijedu objavljeni podaci njemačkog ureda za statistiku.

Na godišnjoj razini aktivnosti su prema kalendarski prilagođenim podacima porasle 0,7 posto. Prema podacima Destatisa, glavni su motori rasta bili građevinski sektor i povećana potrošnja kućanstava. Korporativna ulaganja u strojeve i opremu također su pomogla dok je državna potrošnja bila blago negativna.

Brojke bude nadu nakon dva tromjesečja stagnacije aktivnosti, smatra ministar gospodarstva Peter Altmaier, upozoravajući ipak da je prerano za zaključak da je opasnost prošla.

"Međunarodni trgovinski sporovi još nisu razriješeni. Moramo napraviti sve što je u našoj moći kako bismo pronašli prihvatljivo rješenje koje omogućuje slobodnu trgovinu”, rekao je Altmaier.

Američko-kineski trgovinski sukob ponovo se zaoštrio krajem prošlog i početkom ovog tjedna, nakon američkog opetovanog podizanja carina na kineski uvoz i odgovora Kine. Obje su zemlje važna tržišta za njemačke izvoznike, što znači da carine štete i njihovom poslovanju.

"Signali iz trgovinske razmjene bili su mješoviti budući da su tijekom kvartala porasli i izvoz i uvoz”, priopćili su iz ureda za statistiku, ne navodeći izravno je li trgovina neto pozitivno ili negativno utjecala na BDP.

Ured će idućeg tjedna objaviti detaljno izvješće o gospodarskom rastu koje bi trebalo pružiti jasniji uvid u doprinos pojedinih sektora. U aktualnom je izvješću potvrđen podatak o padu aktivnosti u trećem kvartalu prošle godine, za 0,2 posto, i stagnaciji u četvrtom tromjesečju.

Nepovoljna kretanja u inozemstvu upućuju na pretpostavku o skromnom rastu njemačkog gospodarstva u ovoj godini.

Vlada je prošlog mjeseca prepolovila prognozu za 2019. godinu na 0,5 posto. To bi predstavljalo oštro usporavanje u odnosu na 2017. i 2018. kada su aktivnosti porasle 2,2 odnosno 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close