Policija uputila upozorenje: Dobijete li ovakav poziv iz ‘banke’ odmah nas nazovite

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2021. u 13:34
FOTO: Pixabay

Nastoje zbuniti žrtve brzim pitanjima i žurnim zahtjevima koje treba ispuniti, kako žrtva ne bi ništa posumnjala ili pitala nekoga za pomoć.

Pulska je policija proteklih dana zaprimila nekoliko dojava o tome da da su starije osobe zaprimile telefonske pozive od navodnih djelatnika banaka. Nepoznati počinitelji su kroz razgovore pokušali saznati koliko novca osobe imaju u banci, kolika su im mjesečna primanja, a bilo je i slučajeva gdje su osobe pokušali nagovoriti da odu u banku i podignu novac s računa jer policija provodi posebne mjere zbog prijevara  u bankama.

Policijska uprava istarska upozorava građane, pogotovo one starije dobi, da ne otkrivaju nikome svoje osobne i financijske podatke putem telefona. Kod ovakvih poziva očito je kako je riječ o pokušaju prijevare starijih osoba. Počinitelji pokušavaju zloupotrijebiti stariju životnu dob žrtava, njihovu spremnost na suradnju te ponekad i lakovjernost, kao i činjenicu da često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Nastoje zbuniti žrtve brzim pitanjima i žurnim zahtjevima koje treba ispuniti, kako žrtva ne bi ništa posumnjala ili pitala nekoga za pomoć, a žrtva nastoji udovoljiti zahtjevima počinitelja što prije jer se boji da će ostati bez materijalne imovine.

Kako bi se izbjegle ovakve prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

  • ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
  • nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
  • zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
  • ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close