Policija priprema veliku akciju: Evo što će sve kontrolirati

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2021. u 13:07
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Prošle je godine na području Istre u prometnim nesrećama poginulo 16 osoba, od kojih deset vozača osobnih automobila.

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu i smanjio broj prometnih nesreća, na području Policijske uprave istarske u srijedu, 14. travnja od 9 do 14 sati, provest će se prometna akcija ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nezakonita uporaba mobitela”.

Prošle je godine na području Istre u prometnim nesrećama poginulo 16 osoba, od kojih deset vozača osobnih automobila. Od deset poginulih vozača, čak sedam vozača automobila nije koristilo sigurnosni pojas. Do 12. travnja ove godine u prometnim nesrećama poginulo je pet osoba, od kojih jedan vozač osobnog automobila i jedan vozač teretnog automobila, koji nisu koristili sigurnosni pojas, piše Glas Istre.

Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Za nekorištenje sigurnosnog pojasa propisana je novčana kazna od tisuću kuna, a ista kazna propisana je i za nepropisnu uporabu mobitela.

Naime, upravljanje vozilom zahtjeva kontinuiranu pažnju usmjerenu na prometnicu, prometne okolnosti i kontrolu nad vozilom. Ukoliko je vozač okupiran drugim aktivnostima, njegova pažnja se smanjuje i upravljanje vozilom postaje rizično. Smanjenje pažnje najčešće nastaje pojavom raznih distrakcijskih faktora, kao što su korištenje mobilnih uređaja tijekom vožnje, konzumiranje hrane i pića, razgovor s putnicima i slično. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila, a uporaba mobitela može dovesti i do usporavanja reakcija.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Komentirajte prvi

New Report

Close