Pokazala je da slijepa osoba može odlično funkcionirati u poslovnom okruženju

Autor: Borivoje Dokler , 30. siječanj 2023. u 22:00
Kristina Krsnik, studentica kroatistike i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu/PD

Kristina Krsnik stekla je prvo radno iskustvo u Ininom odjelu Ljudskih resursa.

Dvadesetčetverogodišnja studentica kroatistike i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Kristina Krsnik malo se zabrinula kad je saznala da je dobitnica prakse u projektu Iskustvo zlata vrijedi.

“Mučilo me jer nisam znala što ću raditi, ali kad sam vidjela koliko različitih zanimanja INA obuhvaća, shvatila sam da se ondje može naći posla za svakoga pa tako i za mene”, kazala je Kristina kojoj je to bilo prvo praktično iskustvo jer će praksu na fakultetu imati tek na petoj godini, a završivši opću gimnaziju, nije ju imala ni tijekom srednje škole.

Mjesec dana prakse Kristina je odradila u Ininim Ljudskim resursima. Kako je odjel raznolik, ideja je bila da ga prođe cijelog i upozna se sa svim djelatnostima kako bi stekla sliku čime se sve u odjelu bave.

Tako je imala priliku slušati intervjue za posao, rješavati različite psihološke testove koje rješavaju i kandidati koji se žele zaposliti, pomagala sastaviti pitanja za kviz namijenjen novim zaposlenicima, lektorirala brošuru i pisala objave za društvene mreže, slušala o pojedinim uslugama i djelatnostima INA Grupe te o financijskom dijelu i zaštiti na radu itd.

Krsnik

Iskustvo zlata vrijedi omogućuje poslodavcima upoznati osobe s invaliditetom i vidjeti kako se one ponašaju, kako rade i koliko im je vremena za to potrebno.

“Najviše mi se svidjelo što sam, osim znanja o samom poslovanju, osjetila i ozračje koje vlada među zaposlenicima, a koje je vrlo pozitivno, poticajno i opušteno. Svi su se jako trudili približiti mi svoj posao i odgovoriti na sva pitanja te učiniti moj boravak što ugodnijim. Zbog toga bih takvo iskustvo uvijek ponovila”, rekla je Kristina.

Odgovorna i samostalna
Direktorica Ljudskih resursa u Ini Vladimira Senčar Perkov kazala nam je kako se Kristina svojom kreativnošću te širokim znanjem i interesima izvrsno snašla u svim aktivnostima. “Zadacima je pristupala vrlo odgovorno i samostalno, pokazala je interes za vrlo različita područja.

Kada smo je tek upoznali, podijelila je s nama da jako voli pisati tako da smo je rado uključivali u aktivnosti u kojima može izraziti svoju kreativnost. Koliko su njene gramatičke, pravopisne i izražajne vještine jake, uvjerili smo se odmah, a za primjer bismo naveli lekturu jedne brošure na kojoj smo u to vrijeme radili, a koju je lektorirala do razine zareza”, kazala je Vladimira Senčar Perkov i nadodala kako su Kristinom svi više nego oduševljeni.

“Ona je vesela i draga osoba koja zrači pozitivnom energijom tako da smo se rado s njom družili u svakodnevnim radnim aktivnostima, ali i na kavi i tijekom ručka. Njena pristupačnost nam je olakšala komunikaciju, a na sva naša pitanja i nedoumice je strpljivo odgovarala i uvijek iznova potvrdila da se ni u čemu ne razlikuje od videćih osoba”, rekla je direktorica upravljanja i razvoja ljudskih resursa u Ini koja smatra kako je praksa izvrstan put da se mladi upoznaju sa svijetom rada.

Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa u Ini/B. Kovačev

Kristina je dobila priliku vidjeti kako funkcionira jedna velika kompanija i koliko je za uspjeh važan dobar tim. S druge strane, kaže Vladimira Senčar Perkov, mi smo od Kristine zauzvrat dobili puno više.

“Već od prvog dana osvojila nas je toplinom i jednostavnošću, a zatim je svakodnevno rušila naše nesvjesne predrasude pokazavši nam da slijepa osoba može odlično funkcionirati u poslovnom okruženju. Nevjerojatna je njena prilagodljivost ljudima, kao i samostalnost u kretanju i svakodnevnom životu”, istaknula je Vladimira Senčar Perkov. Kristina dosad nije bila u potrazi za poslom, ali smatra da je nedostatak radnog iskustva jedan od glavnih problema pri njegovom traženju.

“Kako sam slijepa osoba, često se suočavam i sa strahom koji ljudi osjećaju vezano za odnošenje prema osobama s invaliditetom. Nisu sigurni kako nam pristupiti, hoće li reći ili učiniti nešto što će nas povrijediti, ali vjerujem da se poslodavci pitaju i hoćemo li moći jednako brzo i kvalitetno obavljati posao kao osobe bez invaliditeta.

Zato je Iskustvo zlata vrijedi sjajan projekt jer omogućuje poslodavcima upoznati osobe s invaliditetom i vidjeti kako se one ponašaju, kako rade i koliko im je vremena za to potrebno”, kazala je Kristina i nadodala kako svi trebaju biti svjesni svojih mogućnosti.

“Moramo se koristiti svojim potencijalima, ali i obavijestiti poslodavca o onome što nam predstavlja problem kako bi se od početka moglo raditi na njegovom rješavanju”, istaknula je Kristina. U INA Grupi zapošljavaju osobe s različitom vrstom i stupnjem invaliditeta. Kako bi svim radnicima s invaliditetom omogućili da kvalitetno i ravnopravno obavljaju svoje poslovne zadatke, brinu da je njihovo radno mjesto prilagođeno specifičnim potrebama svake pojedine osobe.

Ako netko od njihovih radnika tijekom radnog vremena postane osoba s invaliditetom, utvrđuju na koji način se radno mjesto može prilagoditi novonastalim potrebama ili se osigurava prelazak u drugu organizacijsku jedinicu unutar kompanije.

Osiguravanje jednakih prilika
”INA Grupa je već godinama posvećena osiguranju jednakih prilika, raznolikosti te uključivanja na radnom mjestu. Na osobe s invaliditetom gledamo kao na potencijalne zaposlenike tako da kontinuirano provodimo različite akcije vezane za njihovo zapošljavanje i povećanje kvalitete života.

Istaknuli bismo naš interni edukativni vodič ‘Svatko je bitan’ koji smo napravili kako bismo svim našim kolegama olakšali komunikaciju i zajednički rad s osobama s invaliditetom. S aspekta poslodavca, drago nam je da je sve veći broj kompanija koje prepoznaju društvenu i gospodarsku važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom.

To je važan korak naprijed prema stvaranju i daljnjem jačanju kulture poticajnog radnog okruženja u kojem će osoba s invaliditetom moći pokazati svoje znanje i vještine i tako doprinijeti postizanju poslovnih rezultata”, zaključila je Vladimira Senčar Perkov.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close