Poduzetnici najavljuju tužbe i neposluh, dosta im je diskriminacije

Autor: Marija Crnjak , 29. siječanj 2021. u 14:12
Odluka Vlade da produlji lockdown za ugostitelje i teretane naišla je na oštre kritike na terenu/ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Nećemo moći kontrolirati stanje na terenu ako se otvaranja kafića počnu događati, upozorili su jučer iz Nacionalne udruge ugostitelja.

Odluka Vlade da zbog epidemioloških mjera produlji lockdown za ugostitelje i teretane naišla je na oštre kritike na terenu, a već su krenule najave građanskog neposluha, odnosno otvaranja unatoč nastavku zabrane rada.

Iako razumiju da se odluke donose zbog zaštite zdravlja stanovnika, ugostitelji ne razumiju zašto svi mogu prodavati kavu za van osim kafića, smatraju da su diskriminirani i upozoravaju da više ne mogu financijski izdržati, ne bez dodatnih potpora.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca poručuju pak da će od Vlade tražiti produljenje postojećih mjera potpore poduzetnicima za ublažavanje korona krize i nakon veljače, dok god su prisutne ekonomske posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, kao i mogućnost potpore za sve koji imaju pad prometa i prihoda bez obzira na to je li im formalno onemogućen rad.

Kako je poznato, Vlada je jučer donijela odluku o popuštanju mjera ograničavanja sportskih aktivnosti, ali samo za aktivnosti na otvorenom, te povratka u školu svim osnovcima. Za gospodarstvo, situacija ostaje manje-više jednaka do sredine veljače, kad će se mjere revidirati.

‘Tražimo hitan sastanak!’

“Stožer je donio takvu odluku jer smatra da to nije epidemiološki ispravno, zbog toga što potiče okupljanje i zadržavanje. Nadalje, zaključeno je da zbog činjenice što nismo uspjeli stvoriti kolektivnu svijest o poštivanju mjera ugostitelji ne mogu raditi jer njihov posao nije čista prodaja asortimana nego i osobna sreća i zadovoljstvo pojedinca.

Smatramo da Stožer nema stvarnu sliku stanja na terenu i zatražili smo hitni sastanak u vezi s tim. Smatramo da ova odluka nije osobito mudra, ali svatko bira svoj put u smjeru borbe protiv pandemije.

Poštujemo odluke, ali dok u isto vrijeme nemamo adekvatno provedivu financijsku pomoć, nije očekivano da ćemo se prestati boriti za pravedni balans između poštivanja epidemioloških mjera i financijske štete koju ono nosi”, stoji u priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja.

Ipak, kako je za Poslovni dnevnik otkrila nova predsjednica udruge Jelena Tabak, udruga ne planira organizirati ni poticati nikakve aktivnosti građanskog neposluha, odnosno otvaranja objekata mimo odluke Stožera i Vlade.

“Mi nismo za to, ali nećemo moći kontrolirati stanje na terenu ako se to počne događati. Poručili smo svom članstvu da onaj tko otvori mora individualno snositi odgovornost za takvu odluku”, kaže Tabak.

Udruga očekuje poziv iz Stožera i Vlade, a na stolu će prije svega biti njihov zahtjev da im se isplati naknada od 3 posto godišnjeg prometa kako bi preživjeli do otvaranja. Radi se o ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna potpore koju su tražili već prije tjedan dana, no zasad od Vlade na tu temu nisu dobili ni odbijenicu, ali ni podršku.

“Također, još nemamo nikakvu sužbenu odluku da će se otpis fiksnih troškova nastaviti za siječanj i veljaču, i tražimo da ne moramo unaprijed plaćati usluge za koje bismo trebali dobiti otpis.

Tražimo hitan sastanak sa Stožerom kojem želimo pojasniti zašto ugostiteljski objekti ne potiču širenje zaraze”, kaže Jelena Tabak. Ugostitelji su spremni čekati odgovore na ova pitanja do sredine sljedećeg tjedna.

Najavljuju ‘odmazdu’

Iz Udruge Glas poduzetnika puno su oštriji, njihov predsjednik Hrvoje Bujas najavljuje da će se još konzultirati, no razmatraju se različite opcije djelovanja, od tužbi do građanskog neposluha.

U komentarima na njegovu objavu javljaju se ugostitelji najavljuju otvaranje objekata 1. veljače, te pozivaju na tužbe protiv države.

Njihov je stav da masovno otvaranje ne bi bilo moguće spriječiti ni sankcionirati, pa pozivaju na masovnost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bez reakcije na nesposobnost vladajućih nema naprijed!

New Report

Close