Podravkin recept za zdravlje tvrtke čeka još odluku dioničara

Autor: Suzana Varošanec , 24. ožujak 2020. u 11:08
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

COVID-19 ‘prži’ i kompanijske dividende.

Mnoge će se kompanije zbog krize izazvane pandemijom uslijed Covid – 19 virusa odlučiti na politiku jačanja unutarnjih rezervi kao i zadržavanja dobiti ostvarene prošlogodišnjim poslovanjem,  čime će osnaživati vlastitu likvidnost. To se nameće kao imperativ kako bi tvrtke imale spremnije unutarnje kapacitete za izazove, a njih će diktirati na svakodnevnoj bazi  promjene ekonomske okolnosti.

Kompanija koja svakako ide tim putem je prehrambena industrija Podravka. Naime, nakon isplate tijekom prošlog ljeta dividende dioničarima u iznosu od 9 kuna po dionici iz preklanjske dobiti koja je iznosila nešto više od 113 milijuna kuna,  sada su njezini Uprava i Nadzorni odbor  utvrdili prijedlog Odluke o upotrebi dobiti za 2019. kojim se Glavnoj skupštini zakazanoj za 30. travnja,  predlaže raspodjela u zakonske rezerve, ostale rezerve te u zadržanu (neraspoređenu) dobit, dakle zaokret od politike isplate dividende.

Prema njihovoj objavi na Zagrebačkoj burzi tako se predlaže da se od utvrđene neto dobiti u iznosu od 145,19 milijuna kn, iznos od 7,26 milijuna unose u zakonske rezerve, zatim iznos od 73,85 milijuna u ostale rezerve te iznos od 64,08 milijuna u zadržanu (neraspoređenu) dobit društva.

Posrijedi je odluka kojom se pokazuje na najvišem stupnju odgovornost kompanije, smatra ekonomist Ljubo Jurčić koji je bio predsjednik Nadzornog odbora Podravke u vrijeme  krize izazvane tzv. Spice aferom, iz koje tvrtka izišla nakon konsolidacije poslovanja s 80 milijuna kuna neto dobiti te godinu nakon toga ostvarila 120 mil. kuna neto dobiti.

Komentirajući visoku stopu rasta neto dobiti u 2019. u odnosu na 2018. Jurčić je naveo da Uprava koju vodi Marin Pucar dobro radi svoj posao, kao i da je Podravka svakako najbolja kompanija u ovom dijelu svijeta i to zbog najbolje strukture proizvoda.

“Podravkini proizvodi postali su brendovi zbog svoje snage što potrošači sami prepoznaju, može se reći praktički bez velikog utjecaja promocije”, kaže Jurčić.

Gledajući ovaj primjer zaokreta u raspodjeli dobiti u širem kontekstu, svim kompanijama koje su ostvarile lani dobit, a zbog korone će imati u ovoj godini pogoršani financijski tok,  savjetuje da učine isto, odnosno kaže kako bi dobro bilo da ne isplaćuju dividendu, nego da je zadrže u kompaniji radi čuvanja stabilnosti i dugoročnog zdravlja kompanije.

“Ako postoje takve mogućnosti, zbog razloga makroekonomske I financijske prirode, to je bolji put od uzimanja interventnih kredita, čak i kad su po vrlo niskim kamatama, jer se kroz porast učešća kredita  indirektno smanjuje apsorpcijska moć čitave ekonomije, kao I kupovna moć građana gledajući mogući utjecaj na mikro razini”, pojašnjava Jurčić.

Što se Podravine skupštine tiče, Jurčić ističe i da će se moći organizirati njezino održavanje, ako tobude potrebno, e-putem.  Uz prijedlog za donošenje odluke o davanju ovlasti Upravi društva na stjecanje vlastitih dionica koprivničke tvrtke, u skladu s preporukom njihovog Revizorskog odbora, za obavljanje revizije financijskih izvještaja matičnog društva   i njezinih povezanih društava, te za reviziju konsolidiranih financijskih izvještaja Grupe Podravka za poslovnu 2020.  imenuje se ovlašteno revizorsko društvo Ernst & Young  d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close