‘Pod repom 25% manje površina, ali to može biti dobro’

Autor: Poslovni dnevnik , 10. rujan 2018. u 21:59
Željko Zadro, čelnik Vira: Nijedna tvornica šećera u Europi i svijetu ne posluje pozitivno/Ivica Galović/PIXSELL

Vlada je proizvođačima šećerne repe odobrila sve projekte za nabavu opreme, vrijedne 77 milijuna kuna.

I Hrvatska može biti konkurentna na svjetskom tržištu šećera koji je jedan od najjačih hrvatskih izvoznih aduta, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je u ponedjeljak u Županji sudjelovao na manifestaciji Dani polja šećerne repe. 

On je u okolici Županje obišao polja šećerne repe s 200-tinjak proizvođača kooperanata tvrtke Viro, u sklopu koje posluje županjska Sladorana. Podsjetio je na ovogodišnji poseban program Vlade i Ministarstva poljoprivrede za proizvođače šećerne repe. "Odobrili smo sve projekte, 77 milijuna kuna za nabavu opreme za proizvođače, a redovito svoj dio isplaćujemo kada govorimo o poticajima", rekao je Tolušić. 

Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro očekuje dobru godinu, iako je stanje na svjetskom i domaćem tržištu teško, jer je u svijetu ponuda veća od potražnje.

Proizvedeno je, kako je rekao, oko 10 milijuna tona šećera više od potražnje, a od toga je 4,3 milijuna tona proizvedeno u EU. "Naravno da je to stvorilo kaos i nervozu i dovelo cijelu priču do apsurda, jer ne postoji ni jedna tvornica šećera u Europi ili svijetu koja posluje pozitivno", rekao je Zadro, dodavši da od proljeća iduće godine očekuje oporavak tržišta.

Najavio je kako će Viro nastojati otkupnu cijenu u ovogodišnjoj proizvodnji zadržati na razini prošlogodišnje. Upozorio je da je pod šećernom repom u Hrvatskoj ove godine 25 posto manje površina što, kako je ocijenio, "u ludoj godini kao što je ova i s ludim cijenama, može donijeti samo dobro".

Komentirajte prvi

New Report

Close