Pod kojim uvjetima možete naslijediti mirovinu iz drugog stupa

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2023. u 09:30
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Preminuli osiguranikove obitelji nasljeđuju sredstva iz drugog stupa prema Zakonu o nasljeđivanju.

Štednja u drugom stupu smatra se osobnom imovinom i može postati nasljedna imovina u slučaju osiguranikove smrti, pod određenim uvjetima. Uvjeti nasljeđivanja ovise o dobi osiguranika i načinu isplate mirovine. Preminuli osiguranikove obitelji nasljeđuju sredstva iz drugog stupa prema Zakonu o nasljeđivanju ako je osiguranik preminuo tijekom radnog vijeka, a obitelj nema pravo na obiteljsku mirovinu. Ovo znači da nasljednici dobivaju cijelu mirovinsku štednju iz drugog stupa, piše tportal.

Nasljeđivanje zahtijeva službeno rješenje koje potvrđuje prisutnost sredstava u drugom stupu, a nasljednici to rješenje dostavljaju Regosu kako bi pokrenuli postupak isplate. Ako obitelj ima pravo na obiteljsku mirovinu i preminuli osiguranik je imao više od 55 godina i uplaćivao u drugi stup više od 10 godina, obitelj može birati između kombinirane obiteljske mirovine iz prvog i drugog stupa ili prijenosa štednje iz drugog stupa u prvi, ovisno o tome što je za njih povoljnije.

U slučaju smrti osiguranika prije ispunjenja ovih uvjeta, sredstva iz drugog stupa prelaze u državni proračun, a obiteljska mirovina se određuje na temelju ukupnog mirovinskog staža preminulog osiguranika, kao da je bio osiguran samo u obveznom mirovinskom sustavu temeljenom na generacijskoj solidarnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close