Piletić tvrdi: U mandatu ove Vlade prosječna mirovina je narasla 177 eura

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2023. u 10:24
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavna predizborna tema lako bi mogao postati položaj i status umirovljenika.

O tome kako poboljšati njihova primanja te kako povećati udio mirovine u prosječnoj plaći, govorili su za HRT ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić, saborski zastupnici Davorko Vidović i Branko Grčić.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osvrnuo se na probleme s rješenjima o mirovini u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

– Dakle, vi znate da smo mi s 1. siječnja 2023. donijeli novi Zakon o mirovinskom osiguranju gdje smo uveli novo pravo u mirovinski sustav. Riječ je o isplati dijela obiteljske mirovine kojim svi oni koji na to imaju pravo, mirovina već sada po svim novim rješenjima, koja su izdana u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, povećavaju mirovinu za 85-90 eura, rekao je.

– S obzirom na veliki pristigli broj zahtjeva, što je povećanje opsega rada ako govorimo samo o zahtjevima i rješenjima koja trebaju izdati od 200% za sve službenike Zavoda. Za ovakve slučajeve nema opravdanja i meni je zaista žao, kazao je.

– Treba vrlo jasno reći, riječ je o pojedinačnim slučajevima. To nije praksa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji ima rok od 60 dana da donese rješenja za zahtjeve za odlazak u mirovinu. Upravo zbog ovakve gužve i po pitanju novog prava i izračuna obiteljskih mirovina, mi imamo situaciju da se negdje dogodi ovakav slučaj, dodao je.

Ministar je objasnio kako se radi o povećanom pritisku na Grad Zagreb. Rekao je kako su službe iz drugih dijelova Hrvatske angažirane kako bi se taj pritisak otklonio.

– Najveći pritisak je u Zagrebu i sve ostale službe diljem Hrvatske su angažirane da riješe pritisak na glavni rad. Riječ je o izuzecima, a ne pravilima. Angažirali smo sve naše radnike da rade u prekovremenom radu. U javnom prostoru nije točan podatak o 37% udjela mirovine u prosječnoj plaći, sveukupna hrvatska prosječna mirovina je 47% prosječne plaće. To je podatak koji je ispravan i treba ga komunicirati, zaključio je.

Šesta intervencija Vlade; Oporba: Helikoptersko davanje

Ministar Piletić je najavio novu intervenciju Vlade. Ustvrdio je da je to “kontinuitet svih okolnosti” s kojima se susrećemo protekle tri godine.

– Umirovljenici mogu očekivati da će Vlada po 6. put intervenirati kada su u pitanju naši umirovljenici. Kao kontinuitet svih ovih okolnosti s kojima se susrećemo posljednje tri godine, rekao je.

Otkrio je kako je mjerama dosad obuhvaćeno više od 700 tisuća umirovljenika te da je isplaćeno 309 milijuna eura.

– Mi smo do sada kroz ove izravne mjere jednokratnih novčanih primanja obuhvatili više od 700 tisuća naših umirovljenika. 309 milijuna eura je isplaćeno umirovljenicima s nižim primanjima kako bismo im prevladati ove inflatorne pritiske. Sasvim je sigurno da će oni biti obuhvaćeni jednom značajnom mjerom koju ćemo predstaviti našim socijalnim partnerima, a onda ćemo na Vladi izglasati kompletan paket mjera za sve ostale građane. Vlada će i dalje intervenirati po pitanju energenata da regulira cijenu i da naši računi ne budu onoliki koliko su njihovi stvarni tržišni iznosi, kazao je Piletić.

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović ustvrdio je kako je ovakav način ophođenja prema umirovljeničkim politikama “helikopterski” i “autokratski”.

– Ovo šesto udjeljivanje umirovljenicima govori o tome da je očigledno riječ o konceptu i modelu tog autokratskog, povremenog, helikopterskog, privremenog i nesigurnog davanja, loš način na koji se objektivno težak socijalni položaj našega stanovništva ne može rješavati, poručio je.

Davorko Vidović je ustvrdio kako se društvo mora dogovoriti “želi li da dio stanovništva živi na dostojanstven način ili ne”.

Bivši stranački kolega Branko Grčić mu je odgovorio kako je “položaj umirovljenika brutalno loš” te da “ne trebaju čuditi brutalne poruke”.

– Vidite, ja se slažem sa svime ovim što je Davorko izrekao. Vidi se da smo bili u istoj partiji i slično mislimo. Položaj umirovljenika je brutalno loš, ne treba čuditi da brutalne poruke u medijima i javnosti moraju na određeni način probuditi tu temu kod Vlade i odgovornih nositelja vlasti. Situacija je toliko loša da se mora nešto napraviti. Upravo zato mi smo u fokus stavili tu politiku i ponudili jedan model koji neće na razini dodataka koji su jednokratni i mali, spasiti naše umirovljenike, zaključio je.

– Predlažemo uvođenje trajnog dodatka tako da već iduće godine mirovine rastu 10% kako bi se kompenzirao ovaj pad realne kupovne moći koji je daleko veći od 10% jer je umirovljenička inflacija daleko veća, kazao je.

– Na taj način bi realizirali naš cilj da mirovine u četiri godine rastu nominalno 50%. Realna kupovna moć bi porasla 40%. Ako je danas starosna mirovina 500 eura, ona bi porasla na 750. Mirovine od 400 eura bi porasle na između 600 i 650 eura. Više mirovine bi porasle na razinu između 850 i 900 eura, objasnio je.

Piletić: U mandatu SDP-ove Vlade mirovina narasla za 10 eura

Ministar je rekao kako se nakon svih reformi koje su napravljene u mirovinskom sustavu, može početi razmišljati o 13. plaći.

– Sada možemo otvoriti raspravu o trinaestoj mirovini. Gospodin Vidović je spomenuo da su ovi dodaci helikopterski, treba se podsjetiti zašto. Hrvatska se našla u situaciji energetskih kriza i COVID-a. Bila je potreba da Vlada izravno osigura dodatak, rekao je.

Otkrio je kako je prosječna mirovina za vrijeme HDZ-ove vlade narasla za 177 eura. Dodao je kako je za vrijeme SDP-ove narasla za 10 eura.

– Upravo zbog svega ovoga o čemu pričamo gdje je Vlada pokazala jasnu strategiju gdje je povećala prosječnu hrvatsku mirovinu za više od 50%. U mandatu ove Vlade prosječna mirovina je narasla za 177 eura.

– U mandatu SDP-ove Vlade prosječna hrvatska mirovina narasla je za 10 eura.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close