Počinje istraživanje o ravnopravnosti žena na upravljačkim pozicijima

Autor: Objava za medije , 26. veljača 2014. u 14:34
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić; Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Istraživanje se provodi od 25. veljače do 20. ožujka 2014. godine, a nakon stručne analize rezultati će biti proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti kao podloga za izradu regulatornih modela.

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u kojem kao partner sudjeluje i Hrvatska udruga poslodavca, objavila je priopćenje za javnost vezano uz veliko istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Piropćenje u cijelosti i bez izmjena prenosimo:

"Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pokrenuo je veliko istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj, dok će se na prvih 100 ispitivati i zastupljenost muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama. Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja najvažnijih domaćih trgovačkih društava, analizirati eventualne uzroke takve podzastupljenosti i na koncu s tim u vezi predložiti mjere koje bi pridonijele uravnoteživanju zastupljenosti žena i muškaraca u tijelima poslovnog odlučivanja.

Pravobraniteljica je nositeljica EU Progress projekta „Dismantling the Glass Labyrinth – Equal Opportunity Access to Economic Decision-making in Croatia“. Europska komisija u značajnoj je konkurenciji prijedloga iz država članica Europske unije i zemalja kandidatkinja prihvatila 14 projekata, a upravo ovaj ocijenila je najboljim. Cilj projekta je osvješćivanje i promicanje potrebe za uravnoteženom zastupljenošću žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama u trgovačkim društvima od ključnog značenja za ekonomsko odlučivanje na hrvatskom tržištu rada.

Istraživanje provodi, od 25. veljače do 20. ožujka 2014. godine, agencija za istraživanje tržišta izabrana temeljem javnog natječaja, a odaziv na sudjelovanje u istraživanju i prikupljeni statistički podaci bit će od velike važnosti za daljnji tijek projekta. Nakon stručne analize bit će proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti kao podloga za izradu regulatornih modela.

Nakon istraživačke komponente, uslijedit će druga komponenta edukativnog karaktera koja se sastoji od niza seminarskih aktivnosti kojima će se podizati svijest kako poslovnih žena tako i poslodavaca o ekonomskim i društvenim koristima koje donosi uravnotežena zastupljenost na upravljačkim pozicijama. Treća komponenta bit će regulatornog karaktera, s ciljem izrade nekoliko regulatornih modela koji će po završetku projekta nadležna tijela izvršne vlasti moći koristiti kako bi se u hrvatskom pravnom poretku uvele odgovarajuće pravne mjere koje će jamčiti uravnoteženu zastupljenost spolova na pozicijama ekonomskog odlučivanja  u skladu s odgovarajućim EU modelom.

Uz Pravobraniteljicu u provedbi projekta kao partneri sudjeluju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada i DiM – Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj".

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close