Počela kampanja protiv ekonomske zloporabe starijih osoba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2015. u 12:40
Foto: Anto Magzan / Pixsell

“O tome se u Hrvatskoj šuti iako postoje crne brojke”.

U organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) i u suradnji s Vladinim Uredom za ljudska prava u Hrvatskoj je u srijedu počela kampanja protiv ekonomske zloporabe starijih osoba kojom se nastoji zaustaviti nabujala "industrija lešinarstva" i otimačine nekretnina u vlasništvu starijih osoba.

O tome se u Hrvatskoj šuti iako postoje crne brojke, a na razini Europe osam posto osoba starijih od 65 godina, među kojima su većina žene, iskorišteno je i ekonomski prevareno pa su završili kao beskućnici, upozorila je na konferenciji za novinare predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

Različiti pravni instituti, poput doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja, često su zlorabljeni, a starije osobe završavaju na cesti, u što su uključene pojedine institucije i nečasni pripadnici socijalne, zdravstvene i pravne struke, iako su ipak najčešće prijevare u samim obiteljima.

Hrvatski zakonodavni okviri su vrlo loši i pogoduju velikim prijevarama kroz ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, gdje odmah po potpisivanju ugovora imovina prelazi u vlasništvo navodnog uzdržavatelja koji je vrlo često običan prevarant, rekla je Petrović.

Podsjetila je da su u veljači 2013. zatražili izmjene zakona kako bi se ukinuo institut dosmrtnog uzdržavanja i popravila regulativa ugovora o doživotnom uzdržavanju, za što su dobili podršku Ministarstva socijalne politike i Ureda pučke pravobraniteljice.

Nadamo se da ćemo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa izmjenama zakona pomoći starijim osobama da potraže pomoć i zaštite se od prijevara i zloporaba, kazala je Petrović.

Izvršna koordinatorica projekta, psihologinja Marina Tripović istaknula je kako kampanjom žele pridonijeti poštivanju ljudskih prava i zaštiti starijih osoba od ekonomskog nasilja i diskriminacije, pa će u tom smislu inicirati promjene Zakona o obaveznim odnosima.

Zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić pozvao je osobe starije dobi da se posavjetuju prije potpisivanje bilo kakvih ugovora o uzdržavanju, jer je naknadno vrlo teško raskinuti takve ugovore.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna smatra da je Hrvatskoj potreban i pravobranitelj za osobe starije životne dobi.

Na konferenciji su predstavljeni letak i kratki video film s primjerima ekonomskog iskorištavanja osoba starije životne dobi, nakon zagrebačke promocije kampanja se nastavlja u Puli, Osijeku i Splitu.

Komentirajte prvi

New Report

Close