Plenković: Prije tri mjeseca svi su tražili zatvaranje, sad bi svi otvaranje. E, pa ne može to tako

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2021. u 11:56
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade se osvrnuo na jučerašnje prosvjede poduzetnika.

“Hrvatska na petom mjestu Europske unije po smanjenju broja zaraženih”, istaknuo je Plenković. Govoreći o mjerama, rekao je da se došlo u poziciju u kojoj se može postupno popuštati donesene mjere i da je to Stožer i napravio. “Uz veliki oprez, jer smo još uvijek u zimskim mjesecima i jer je došlo do izmjene dinamike isporuke cjepiva”, rekao je Plenković.

“Nebrojeno puta sam kazao da Vlada nema luksuz biti u cipelama epidemiologa ili u cipelama gospodarstvenika. Drugi akteri koji nemaju ovaj vid odgovornosti koji ima Vlada, to mogu. Mi nemamo, jer moramo voditi računa o cjelini funkcioniranja gospodarstva, javnih dužnosti i obvezama koje imamo sa što manje negativnih posljedica na naše građane i njihove aktivnosti”, rekao je Plenković.

Dodao je da je u demokraciji normalno da postoje prosvjedi i negodovanje o onome što Vlada radi. “Mislimo da je to u demokratskoj kulturi Hrvatske dobrodošlo, ali moramo na stol staviti činjenice i argumente”, rekao je Plenković, podsjetivši da su u brojnim europskim zemljama zatvorene trgovine te da javni prijevoz ne funkcionira, a pojedine čak imaju i policijski sat.

“Prije tri mjeseca neki su zahtjevali potpuno zatvaranje, a sada mahom ti isti akteri traže potpuno otvaranje svega. Ne može, to tako ne ide”, rekao je Plenković.

“Ne zato što mi ne bi htjeli sve otvoriti, ali to ne bi bilo dobro. Apeliram na sve, posebno u svjetlu činjenice da smo kao vlada i država pokazali da stojimo uz građane i radnike u privatnom sektoru i gospodarske aktivnosti kojima je bilo onemogućeno da rade i ispatili smo gotovo 9 milijardi kuna potpore, govorim o neto iznosu. Vodimo računa da je to oko, kad bi uračunali ovo što je oslobođeno, 10 posto proračuna. Mi ćemo od studenog do veljače isplatiti 2.5 milijarde kuna za radna mjesta i fiksne troškove. Više od 90% zahtjeva su obrađeni i isplaćeni, ostao je samo manji dio. Krenule su isplate naknada za siječanj. Mjere koje poduzimam pokazuju efekt”, rekao je Plenković.

Ponovio je koliko je Vlada dosad isplatila kad je riječ o pomoći gospodarstvenicima. “Uspjeli smo smanjiti rast nezaposlenih mjerama aktivne politike”, rekao je Plenković.

Što se tiče popuštanja mjera, premijer je rekao da Vlada želi na proljeće omogućiti povratak normalnog života. “To je naš strateški cilj i mi ćemo do njega doći. Zato još jednom pozivam sve i na strpljenje i na oprez”.

“Nitko nije oduševljen, ni vlada ni stožer, sretan s restriktivnim mjerama, ali sjetimo se situacije kad su zdravstveni kapaciteti bili na rubu”, rekao je Plenković.

“Zato smo stavili taj 15. veljače kao novo prolazno vrijeme. Ako se bude još što moglo učiniti, mi ćemo to učiniti”, rekao je Plenković.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Potpuna je laž da su svi tražili zatvaranje. Najglasnija je bila skupina bez ikakvih dokaza o učinkovitosti na čelu sa gerontologom Kolarićem.

New Report

Close