Plenković najavio paket mjera za smanjenje udara rasta cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2022. u 13:46
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Plenković je pojasnio da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskbi, covidom i velikom potražnjom.

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenovkić tijekom aktualnog saborskog prijepodneva.

U slučaju povećanja cijena osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, najavio je Plenković odgovarajući Mireli Ahmetović (SDP) na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena.

Kako treći element Plenković je naveo PDV-a koji na struju iznosi 13 posto, a na plin 25 posto.

Plenković je pojasnio da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskbi, covidom i velikom potražnjom.

“Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista je stvar i s cijenom plina”, kazao je.

“O čemu vi pričate? Mislite da će građani jesti struju i plin? Bez obzira rasla cijena struje i plina, građani će plaćati rast osnovnih namirnica, za vas to nije btno jer vi za to imate”, uzvratila je Ahmetović nezadovoljna odgovorom.

Poručila je Plenkoviću da razmisli o svom ponašanju ocijenivši da mu dionice padaju.

“Čini se da je moja usporedba sa Sanaderom nije baš takva utopija ”, ustvrdila je Ahmetović.

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je koliko će novca Hrvatska uspjeti potrošiti od ukupno 5 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i može li se rok produljiti.

“Rok je u uredbi 18 mjeseci, ali nisu rokovi sveto pismo, potrebno je Komisiji objasniti okolnosti i mislim da ćemo našu argumentaciju dobro objasniti i iskoristiti sredstva”, odgovorio je Plenković.

Kako bi se ubrzala obnova, predložio je Grbin, stavite u svaku zgradu jednog Zvonimira Frku Petešića. „U tom slučaju neće biti frke”, rekao je Grbin i dodao kako očekuje da premijer osobno preuzme odgovornost ako se rok ne produlji.

Marijana Puljak (Centar) izjavila je kako je premijera htjela pitati razna pitanja, no odustala je od toga, jer je afera previše.

Komentirajte prvi

New Report

Close