Plenković najavio novi rast minimalne plaće: To je bez presedana u povijesti hrvatskih vlada

Autor: Poslovni.hr/H , 31. listopad 2019. u 09:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je na početku Vladine sjednice da je Vladina politika u području javnih financija osigurala povećanje prihoda građana i njihova standarda, te poboljšala poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

Najavljujući prijedlog povećanja minimalne plaće na 3.250 kuna neto od 1. siječnja 2020 godine, Plenković je rekao da je ukupno u Vladinu mandatu minimalna plaća povećana za 100 eura, ocijenivši da je to bez presedana u povijesti hrvatskih vlada.

U kombinaciji s poreznom reformom koja, kako je rekao, u četvrtom krugu donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, ukupno u mandatu Vlade devet milijardi kuna, to je povećalo prihode i standard građana i omogućilo povećanu potrošnju, što je utjecalo na stope rasta.

Govoreći o rebalansu proračuna za 2019. godinu, koji je također danas na dnevnom redu Vlade, naglasio je da je rebalans na tragu planiranih rashoda te je to poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada Vlade.

Proračun za iduću godinu, dodao je, temelji se na projiciranoj stopi rasta od 2,5 posto, a istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto. To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Komentirajući odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020., rekao je da se tako oslobađa 1,8 milijardi kuna za plaće i mirovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close