Plaća u javnom sektoru za 25% veća nego u privatnom

Autor: Ana Blašković , 27. siječanj 2015. u 22:00
Danijel Nestić, Ekonomski institut/Ž. Bašić/PIXSELL

U privatnom sektoru radi tek 55 posto svih radnika.

Zaposlenici u javnom sektoru i državnim tvrtkama znatno su bolje plaćeni nego radnici koji rade za privatne vlasnike, rezultat je analize plaća u javnom i privatnom sektoru.

Prosječna neto plaća u javnom sektoru bila oko 25 posto veća nego u privatnom, pokazuje istraživanje koje je za Ministarstvo financija proveo Danijel Nestić sa suradnicima s Ekonomskog instituta. Od ukupnog broja zaposlenih, u privatnom sektoru radi oko njih 55 posto, 23 posto je u javnom sektoru, a preostalih oko 22 posto zaposleno je u državnim tvrtkama. Prosječna plaća u državnim tvrtkama bila je između 17 i 21 posto veća nego u privatnom sektoru, ovisno o promatranoj godini. Neprilagođeni jaz u plaćama, koji ne uzima u obzir, primjerice, obrazovanje i iskustvo, pokazuje da je prosječna satnica u javnom sektoru za četvrtinu veća nego kod privatnika.

Za razliku od države, privatnici prave razlike među zaposlenicima ovisno o vještinama i stupnju obrazovanja. Istraživanje pokazuje da u privatnom sektoru postoji premija na visoko obrazovanje u odnosu na javni sektor. S druge strane, ne samo da država ne pravi razlike među stupnjevima obrazovanja već su, barem kad su državne tvrtke posrijedi, prosječne plaće na svim stupnjevima obrazovanja više nego u privatnom sektoru. Prilagođeni jaz plaća pokazuje kako da je premija na plaće za rad u javnom sektoru iznosila 10 posto u 2004., da bi 2008. pala na 6 posto te do 2012. godine dodatno smanjila na 5 posto. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je veliki problem, a njihovi sindikati traze jos vise… gospodo, mi mladi smo bez posla, na putu van, ili potplaceni. Tko ce placati ovo uhljebnistvo? Jos, da budemo iskreni… sve se to stela preko veze. Dakle, stranke i ujaci vrte svoje. Onaj bez veze mora otici, ili kanta.

Niti sam radio u drz sektoru, niti je moj san raditi u drzavnom sektoru… ali u HR polako ovo i turizam postaje jedino gdje nesto ima.

Suma uhljeba raste, a nas koji ih placamo, pada. Doci ce i tocka pucanja. Mi smo postali drzava gdje je san mladih upasti u drzavni sektor. To vam je istina.

trebalo bi biti obrnuto, ne?

New Report

Close