U kuhinjske sudopere ugrađivat će se mini drobilice za biootpad

Autor: Suzana Varošanec , 12. rujan 2023. u 11:07
Foto: SHUTTERSTOCK

Fond za zaštitu okoliša uz virovitički projekt zbrinjavanja biootpada.

U Virovitičko-podravskoj županiji starta pilot projekt koji će očito imati dalekosežno pozitivne učinke i na nacionalne ciljeve gospodarenja otpadom. Razlog? Mnogi smatraju da nosi snažan naboj u području aktivnosti vezanih uz jednostavno zbrinjavanje jednog dijela biootpada – ostataka od hrane.

Nacionalni cilj upravo smanjenje količine biootpada u komunalnom otpadu, a u ovom projektu bez velikih ulaganja na vrlo efikasan način omogućuje se građanima, naročito onima u višestambenim zgradama, prijemljivo rješenje kako praktično postupati s ostacima na mjestu nastanka. Dakle, u kuhinji gdje pripremaju obroke, moći ih odmah – drobiti.

Riječ o popularnim drobilicama biootpada, atraktivnom rješenju za smanjenje njegovog nastanka, no sve će se tek analizirati uz pomoć znanstvene zajednice i kroz suradnju više dionika.

Na projektu je financijski angažiran i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji raspolaže s nizom pozitivnih iskustava kad je riječ o promjeni navika s ciljem smanjenja biootpada na odlagalištima, a u tom kontekstu su i njihove tzv. soft mjere i edukacije kojima je smanjen nastanak biootpada otpada u hotelskim kuhinjama i kantinama u studentskim domovima.

60

tisuća eura vrijedan je projekt ugradnje mini-drobilica u kuhinjske sudopere

Fond će, dakle, sufinancirati pilot projekt ugradnje mini drobilica u kuhinjske sudopere (60.000 eura), kojim Grad Virovitica cilja problem riješiti tamo gdje je najteže – u višestambenim zgradama, te tako efikasno i jeftino polučiti smanjenje nastanka biootpada u kućanstvima.

Poznavatelji u ocjenama navode da se zbog ozbiljnosti i dosadašnjih rezultata aktera očekuju dobri ishodi, a to onda znači i širu primjenu drobilica u ostalim zainteresiranim JLS-ovima. Prema virovitičkom gradonačelniku Ivici Kirinu, cilj je uz pomoć znanstvene zajednice riješiti problem odlaganja ostataka hrane iz kućanstva koji idu na odlagališta gdje je cilj smanjiti količinu otpada, što inače predstavlja velik problem i izazov u cjelovitom gospodarenju otpadom.

“Smanjenje otpada na licu mjesta jedan je od najboljih načina smanjenja količina. Kućni komposteri jedno su od rješenja jer se njihovom primjenom smanjuju troškovi prikupljanja i transporta te se ujedno smanjuje udio biorazgradivog otpada koji se inače odlaže na odlagalište.

Pilot projekt smanjenja nastanka biootpada u kućanstvima uključuje dvije višestambene jedinice u Virovitici

No, kućne kompostere moguće je primijeniti u kućanstvima, ali ne i u višestambenim jedinicama. U tom slučaju odvojeno prikupljanje biootpada predstavlja dodatan problem jer je uobičajeno da višestambena jedinica ima veći spremnik te je stvaranje neugodnih mirisa češće i intenzivnije, a osobito u ljetnim mjesecima.

Upravo zato je rješavanje problematike biootpada u višestambenim jedinicama poseban izazov koji ovako pokušavamo riješiti. Građani će tako u budućnosti dobiti mogućnost jeftinijeg i komfornijeg zbrinjavanja kuhinjskog otpada na licu mjesta, a naročito oni koji žive u zgradama”, navodi Kirin.

Projekt koji je prijavila Razvojna agencija VTA realizirat će stručnjaci iz Flore i Virkoma, uz suradnju eksperata s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu koji će analizirati efikasnost potencijalno novog načina zbrinjavanja kuhinjskog biootpada putem ugradnje mini drobilica u kuhinjske sudopere. Kako navodi upravitelj Flore VTC Vladimir Šušak, ova je tvrtka prepoznata kao inovativna i hrabra u implementaciji inovativnih tehnika i novih tehnologija u gospodarenju otpadom.

Šušak

Moglo bi se dogoditi da, po prvi puta u zadnja dva desetljeća, građanima bitno pojednostavimo i olakšamo postupanje s otpadom.

Analiza i mjerenje
“Kao i sada, samopouzdanje i odlučnost temeljili smo uvijek na tijesnoj suradnji s malobrojnim, ali vrhunskim hrvatskim znanstvenicima i ekspertima iz područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Zato vjerujemo i u potencijal ovog pilot projekta koji može, uz mala ulaganja, polučiti iznimno velike rezultate u realizaciji nacionalnih ciljeva gospodarenja otpadom. Moglo bi se dogoditi da, po prvi puta u zadnja dva desetljeća, građanima bitno pojednostavimo i olakšamo postupanje s otpadom, smanjimo troškove, naravno uz smanjenja zagađenja okoliša”, kaže Šušak.

Pilot projekt uključuje da se u dvije višestambene jedinice u Virovitici u periodu od godinu dana nakon ugradnje uređaja mjere količine i sastav miješanog komunalnog otpada, ali i sastav otpadne vode. Također, analizirat će se i utjecaj ovakvog načina zbrinjavanja otpada na rad samog uređaja za obradu otpadnih voda.

U Gradu smatraju da će ovaj projekt građanima maksimalno pojednostavniti postupak odvajanja biootpada, “bez troškova posebnih vrećica, neugodnih mirisa, redovitog iznošenja i odlaganja u zajedničke posude”. Tvrde i da je postupak potpuno prihvatljiv svim korisnicima, posebice stanarima u zgradama te starijim osobama i osobama s invaliditetom.

54,9

posto udjela u odvojeno sakupljenim količinama čini otpad iz vrtova

U Izvješću o komunalnom otpadu za prošlu godinu, za biootpad koji čini dio biorazgradivog komunalnog otpada navodi se da se odvojeno sakupljao na području 239 JLS-ova, što je porast od 24 JLS-a. Tako je u okviru javne usluge sakupljeno 70.791 tona što je za 2960 tona više nego prethodne godine. Dodatno utvrđene količine iznosile su 48.015 tona čime je ukupna količina odvojeno sakupljenog komunalnog biootpada u 2022. iznosila 118.806 tona.

U odvojeno sakupljenim količinama komunalnog biootpada 54,9 posto čini biorazgradivi otpad iz vrtova i parkova, međutim visokih 37 posto iznosi udio otpada iz kuhinja i kantina. Što se tiče cilja smanjenja odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada, u izvješću se iznosi da nije dostignut, tj. lani je odloženo 577.287 tona što je za 312.626 tona više od propisanog cilja.

Sufinanciranje
U cilju smanjenja biootpada na odlagalištima već je FZOEU u suradnji s dva hotela u Osijeku i Puli proveo i pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”. U sklopu projekta provedena su mjerenja količine otpada od hrane te su organizirane edukativne radionice za hotelske djelatnike. Uvažavajući predložene metode ti su hoteli uspjeli smanjiti količinu otpada za čak 20 posto.

No, kao nadogradnju ovom projektu Fond je lani s oko 350.000 eura sufinancirao nabavu 13 uređaja za sprečavanje nastanka otpada od hrane u hotelima i četiri studentska doma. Trenutno su u tijeku dva natječaja vrijedna 840.000 eura kojima se takvi uređaje sufinanciraju za potrebe bolnica, domova za starije i nemoćne te dječjih i učeničkih domova.

Komentirajte prvi

New Report

Close