Pevex je već investirao dva milijuna kuna za zaštitu svojih radnika i kupaca

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2020. u 22:00
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najmanje trgovce, koji su u najmu prostora od lokalnih jedinica vlasti, zabrinjava i hoće li ostati nakon otvaranja na snazi i mjere oslobađanja plaćanja zakupa.

S oprezom se danas, nakon mjesec i pol, otvaraju vrata trgovina neprehrambenih proizvoda – uz stroge mjere zaštite. Za većinu trgovaca one predstavljaju i novi trošak, a zasad još nema procjena koliko će im one poskupjeti poslovanje.

Teško ih je, pojašnjava Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u ovom trenutku dati jer to ovisi o puno elemenata – od veličine pojedinog trgovca do toga što će sve od modela i sredstava zaštite koristiti u svojim prodavnicama, te kolike će njihove nabavne cijene biti u narednom razdoblju.

Koliko maski po zaposleniku?

Za one koji se bave prodajom prehrambenih, higijenskih i građevinskih proizvoda, koji su proteklih tjedana radili, ti su troškovi već ukalkulirani u poslovanje. U slučaju KTC-a kojim upravlja Katavić, samo za postavljanje pleksiglasa i nabavu senzorskih dozatora za dezinficijensa uloženo je 30 tisuća eura.

Predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji je i dopredsjednik HUP-Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, kaže da su u tom trgovačkom lancu, od kada je krenula izvanredna situacija zbog pandemije, investirali u zaštitu svojih djelatnika i kupaca za narednih šest mjeseci više od milijun kuna, počevši od rukavica, vizira, ‘totema’ s automatskim dispenzerima i maski do zaštitih pregrada, te dezinficiranja objekata koje se obavlja dva puta dnevno. Koliko će maski biti potrebno osigurati po zaposleniku, različite su procjene.

30

tisuća eura KTC je do sada investirao u postavljanje pleksiglasa i dozatora u svojim trgovinama

Onih koje ne pružaju veću zaštitu, takozvanih kirurških, ovisno o tomu koliko je radnik angažiran, potrebno je najmanje jedna dnevno, dok primjerice u Pevexu kažu da su svojim zaposlenicima nabavili po tri KN95 maske koje mogu koristiti otprilike mjesec dana, budući da im je primjena 72 sata intenzivnog korištenja i po zaposleniku su osigurali više komada.

“U svakom slučaju rad za trgovce sada dobiva dodatan trošak, no nerealno bi bilo očekivati da bi nam netko drugi to trebao pokriti, posebno u uvjetima kada od države još dobivamo pomoć za očuvanje radnih mjesta. Ta mjera trajat će još za plaće za svibanj i mi ne očekujemo, ako se nastavi trend smanjenja broja zaraženih, da će one prolongirati nakon toga”, kaže Katavić.

Najmanje trgovce, koji su u najmu prostora od lokalnih jedinica vlasti, zabrinjava i hoće li ostati nakon otvaranja na snazi i mjere oslobađanja plaćanja zakupa, no to će ovisiti o svakom od gradova koji su uveli mjere pomoći svojim poduzetnicima.

Što se nabave maski i ostale zaštitne opreme tiče, trgovci koji su već bili otvoreni kažu kako je u odnosu na početno stanje situacija neusporediva, ali cijene, posebno maski, jako variraju iako susada ipak dostupnije.

Marže neće mijenjati

Što se poslovanja tiče, Katavić je rezolutan da trgovci svoje marže neće mijenjati, no naravno ne mogu utjecati na porast cijena, ponajprije u transportu roba koje podiže koronavirus, kao niti na promjene cijena proizvoda, koje će varirati ovisno o potražnji.

No, tema koja se otvara i koja će po svemu sudeći podijeliti trgovce, rad je nedjeljom. “Stožer za civilnu zaštitu koji je dosad jako ozbiljno djelovao, sigurno je dobro promislio oko ove odluke”, kaže Katavić, čiji je KTC i prije koronakrize ukinuo rad nedjeljom za svoje trgovine.

On smatra da ta odluka Stožera promišljena, da epidemiolozi s razlogom još nisu dali zeleno svjetlo za potpunu slobodu kretanja, već su omogućili prvi korak u radu. Važnije je osigurati za nekoliko tjedana ili mjeseci kontroliran protok kupaca nego riskirati da se sve vrati na drakonski režim.

“Bitno je da se pomaknemo, jer sve je gore od ovoga stanja”, zaključuje Katavić, a Lovrinčević poručuje kako ćemo se svi morati jednostavno naučiti živjeti s koronavirusom.

New Report

Close