Pekara u jednom istarskom gradu nudi dva kruha “od jučer” za 7 kn, i uglavnom sve prodaju

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2022. u 11:43
Foto: Unsplash

“Ta nam cijena može pokriti barem brašno, ali sve je bolje nego baciti”, zaključuje.

Najlakše je baciti. U konzumeristička vremena postalo je potpuno normalno da stvari bacamo. Bez da trepnemo. Osim što nas ekološki i na sve druge načine osviješteni građani i aktivisti stalno podsjećaju na potrebu ponovne upotrebe, recikliranja ili bilo čega što bi utjecalo na naše loše navike odbacivanja stvari, sve oko nas vrišti da kupimo novo, konzumiramo čim više i pratimo trendove da bismo trošili i ne osvrtali se.

Suprugova ideja

Međutim, što s hranom? Bi li nam bio problem kupiti kruh star jedan dan, po povoljnijoj cijeni, da bismo uštedjeli na ovoj osnovnoj namirnici? U jednoj pekari, u sklopu pulske tržnice, može se, osim kruha starog jedan dan, (preciznije, pečenog dan prije) kupiti i ostale proizvode od jučer, po popularnoj cijeni – sedam kuna. Recimo, dva jučerašnja kruha platit ćete u ovoj pekari upravo taj iznos, a i s drugim je proizvodima identična situacija, piše Glas Istre.

“Moj pokojni muž došao je do te ideje, a ja sam je zadržala u praksi, ima tome dugi niz godina”, veli nam vlasnica pekare koja smatra da bi i druge pekare kao ideju, mogle preuzeti ovu praksu. U ova teška vremena, saznajemo od nje, a što nekako i ne čudi, ti se proizvodi prodaju u velikoj količini.

Višak zamrznu

“Kruh – ruža kod nas inače košta devet kuna, a pakovana dva takva kruha, sutradan, bit će sedam. Sve što nam ostane, pakirano po dva, bez obzira na cijenu u redovnoj prodaji, prodajemo po sedam kuna i tako nam je lakše. Rijetko nam ostaje tih proizvoda, uglavnom se sve proda. Ono što eventualno ostane ide u otpis. Ima ljudi, a najčešće su to žene, koje uzmu po četiri, pet paketa. Kažu mi da ih zamrznu i vade, po potrebi, tostiraju ili stave u pećnicu i da im bude kao svježi. Starije žene su i inače domišljate”, prepričava nam uz osmijeh vlasnica ove pekare, koja nema namjeru ni u budućnosti mijenjati praksu povoljnije prodaje, na svoju, ali i na korist svojih kupaca.

“Ta nam cijena može pokriti barem brašno, ali sve je bolje nego baciti”, zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close